Panasonic FX780 – потребителски телевизор с холивудска душа

Знаете ли, че в Холивуд използват телевизори на Panasonic при изпипването на цветовете на филмови продукции? Става въпрос за OLED моделите от върховата серия EZ1000 на компанията, които се предлагат професионално настроени от завода. Разбира се, цената на тези устройства е не по-малко впечатляваща от техните възможности. В редовете по-долу ще ви разкажа за друг продукт, на компанията, който взима някои детайли от "батковците", за да ги направи достъпни за повече потребители.

В началото на годината Panasonic представи новото си портфолио телевизори за 2018 г. и в него са налице по-достъпни LCD модели, които използват някои от технологиите на OLED батковците. Става въпрос за серията FX780 и по-конкретно 55-инчовия модел TX-55FX780E, който имах възможност да прегледам.

Една от най-важните новости в него е чисто новият HCX процесор. Тук трябва да се подчертае само флагманските LCD модели от тази серия на Panasonic са оборудвани с подобен хардуер.

Като заговорихме за процесори няма как да не подчертая, че занапред огромна част от подобренията при качеството картината ще стават не толкова благодарение на панела, а вследствие на използваните чипове. В крайна сметка, сега всички производители говорят за светодиодни подсветки и 4K резолюция...


Panasonic FX780 – потребителски телевизор с холивудска душа

Studio Colour HCX (Hollywood Cinema Experience) процесорът неслучайно включва думата "студио". Както самите Panasonic обясняват, това е "нова, оптимизирана в Холивуд обработка за изключително прецизна и реалистична картина". От там говорят за Dynamic 3D Look-up Table (LUT) технология, използвана във филмови студия, за постигане на максимална точност на цветовете. До момента LUT бяха фиксирани според цветовото пространство на източника. HCX чипът обаче анализира яркостта на образа във всяка сцена и динамично настройва цветовете според конкретните условия.

Използването на мощен процесор е позволило и двойно по-висока честота на опресняване на образа спрямо тази при моделите от по-ниската серия FX740 (120 срещу 60 Hz). Той стои и зад технологията Local Dimming Pro – система за контрол за увеличаване или намаляване на яркостта в определени участъци от картината.

FX780, както и всички останали 4K LED телевизори за 2018 г. на Panasonic поддържат и новата технология за динамични метаданни HDR10+. Тези данни указват на телевизора как да настройва яркостта за дадената сцена или дори отделен кадър. Както може би сами се досещате обаче тези метаданни идват от създателите на конкретното видео съдържание...

Не на последно място, от компанията не са забравили и за геймърите – при новите LED екрани за 2018 г. е предвиден специален режим за игри 4K Game Mode с ускорено време за реакция на панела. Това означава по-малко забавяне и същевременно малко артефакти, породени от бързи движения. Редно е да се отбележи, че телевизорите от серията FX780 имат предимство в тази насока пред останалите модели на Panasonic заради споменатата по-висока честота на опресняване. Разбира се, описаните предимства важат и при гледането на спортни състезания и екшън филми.


Panasonic FX780 – потребителски телевизор с холивудска душа

От компанията са обърнали сериозно внимание и върху дизайна на продуктите си. FX780 моделите следват Art & Interior концепцията на компанията, като разработчиците са заложили на монолитен стъклен дизайн – т.е. стъклена плоча, върху която е закрепен екранът. Целта е ясна – от Panasonic искат техните продукти да се слеят максимално с интериора и да изглеждат добре и когато са изключени. За визията допринася и стойката, в която могат да бъдат скрити всички кабели, така че нищо да бе дразни погледа.

За финал малко технически характеристики на 55-инчовия модел (TX-55FX780E), който имах възможност да разгледам. Телевизорът идва с IPS матрица, предлагаща 178 градуса ъгли на обзор по хоризонталата и вертикалата. Резолюцията е 3840 на 2160 пиксела. Уредът тежи 32,5 кг. Говорителите са два броя по 10 W.

Операционната система е My Home Screen 3.0, която е изградена на базата Firefox TV OS на Mozilla. Последните официално прекратиха разработката на Firefox OS и може да се каже, че тя живее втори живот на телевизорите на Panasonic. My Home Screen продължава да е активна, за нея излизат нови приложения и т.н. Платформата предлага интерактивен интерфейс, сърфиране в интернет, слушане на музика и т.н.

* Материалът е изготвен от редакцията на PCWorld България, с подкрепата на Panasonic
още по темата

Два нови фотоапарата от Panasonic

Компанията представи два модела с 30- и 16-кратно увеличение.
20.02.2019 / 03:12

Huawei ще започне да предлага телевизори

Серията продукти ще се казва AI Window и се очакват на пазара до шест месеца
12.12.2018 / 02:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.