Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)

Продължаваме с конкретните проекти...
В предишния материал по темата разисквахме световният глад за данни, кои са част от големите играчи в новата космическа надпревара и какви са трудностите и страховете при изграждането на система за сателитен интернет. Сега продължаваме с конкретните проекти...


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


На гърба на съвременните технологии общо 11 компании са подали заявления към FCC за изграждането на системи за сателитен интернет. Разликите между 11-те заявления не са драстични, най-общо заради купищата от регулации, които споменахме предния път.

SpaceX Starlink
Илон Мъск (Elon Musk) анонсира програмата SpaceX Starlink през 2015-та година и отвори дивизия на компанията базирана в Сиатъл, САЩ. Тогава казва на служителите си: "Искаме да революционизираме сателитите, точно както го направихме с космическите ракети". През 2016-та година компанията подава заявлението към FCC, което призовава за 1600 (но по-късно намалени до 800) спътника да бъдат изстреляни до 2021-ва година и още близо 3000 до края на 2024-та година. Те ще летят на между 1110 км и 1325 км над повърхността, обикаляйки Земята в 83 различни орбитални равнини. "Съзвездието", както се нарича група сателити, ще комуникира помежду си чрез бордови оптични (лазерни) връзки, така че данните да могат да се отразяват по небето, вместо да се връщат към земята – осъществявайки дълъг мост, а не обратно V.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


На земята потребителите ще монтират нов вид терминал с електронно управлявани антени, които автоматично ще се свързват, към който сателит в момента предлага най-добрия сигнал – подобно на начина, по който мобилните телефони сами избират клетките. Тъй като LEO спътниците следват движението на Земята, системата ще превключва между тях на всеки 10 минути. И тъй като хиляди ще бъдат там горе, минимум 20 ще са винаги на разположение за избор от устройството. Споменатото устройство трябва да бъде по-евтино и по-лесно да се монтира от традиционните сателитни чинии, които се разполагат физически и се насочват към определена част от небето (където се намира GSO спътник). От SpaceX описват терминала, като нещо с размера на кутия за пица (но пропускат да споменат какъв размер пица).


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


Комуникацията ще се осъществява в рамките на две честоти, наречени Ka и Ku. И двете се появяват в радиочестотния спектър, макар и на много по-високи честоти, отколкото всичко, което бихте чули на стереото си. Ka-честотата е по-високата от двете, достигайки от 26.5GHz до 40GHz, докато Ku-честотата обхваща диапазона от 12GHz до 18GHz. Тук трябва да отбележим, че Starlink има разрешение от FCC да използва само определени честоти; обикновено ъплинка от терминал-устройството към сателита ще бъде между 14GHz и 14.5GHz, а даунлинка от 10.7GHz до 12.7GHz. Останалите ще бъдат използвани за телеметрия, проследяване и контрол, както и за свързване на спътниците с наземния интернет хардуер. Естествено, отвъд заявлението попадено към FCC, SpaceX държи плановете си обвити в мистика. И е трудно да навлизаме в технически подробности, при положение, че SpaceX е вертикално интегриран от компонентите, които задвижват сателитите до космическите ракети, които ги изкарват в орбита. Дали ще бъде успешен проектът, ще зависи от това дали услугата може, както се твърди, да предлага скорости, сравними или по-добри от оптичните влакна на идентична цена, както и надеждност и добър потребителски интерфейс.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


През февруари тази година, SpaceX изстреля първите си два прототип-сателита Starlink. Оформени като цилиндри със слънчеви панели за крила, Tintin A и Tintin B успешно комуникираха по между си. Ако прототипите продължат да функционират, те ще бъдат придружени от стотици други през 2019-та година. След като системата е в експлоатация, SpaceX ще заменя неработещите сателити (и ще намали космическите отпадъци), като ги инструктира да намалят орбитите си, след което ще се засилят към повърхността и ще изгорят.

Пътят назад – конкуренти с дълга история
SpaceX и Илон Мъск обичат да са сред медиите, но следващите компании, за които ще говорим не са дотолкова публично разпознаваеми, макар да имат дълга история в бранша.
Назад, към 80-те години на миналия век, HughesNet са иноватора при сателитните технологии и е подразделение на Hughes Aircraft Company. Компанията води началото си от авиатора пионер Хауърд Хюджис (Howard Hughes), който в средата на миналия век е бил като съвременния Илон Мъск и по едно време състоянието му е възлизало на 1/1000 от БВП-то на САЩ.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


Сателитите като концепция водят началото си от военните още през 60-те години, но HughesNet изобретяват и налагат технологията, която позволява интерактивна комуникация посредством сателит. Освен това, добре познатия форм фактор (чиния) идва именно от тях в края на 70-те години.
В онези дни тогава наречената Hughes Network Systems притежава DirecTV и оперира с големи геостационарни спътници, които излъчвали сигнала до телевизорите. Както тогава, така и сега, компанията предлага и услуги за бизнеса, като например, директно плащане с кредитни карти на бензинови колонки (нещо, което в България не е достъпно, но може да се срещне на много места в Западна Европа).


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


В средата на 90-те години HughesNet създава хибридна интернет система, наречена DirecPC, при която компютъра на потребителя подава заявка чрез dial-up; тогава тя се насочва към уеб сървър и завършва посредством сателит, излъчващ заявената страница до антената на потребителя. Около 2000-та година, HughesNet започва да предлага своята първа двупосочна интерактивна система. Но запазването на цената на услугата – включително на потребителското оборудване – достатъчно ниска, се оказва същинско предизвикателство. За да успее, компанията решава, че се нуждае от собствени спътници и така през 2007-ма година стартира Spaceway. Разказваме ви тази история, защото Spaceway не само продължава да оперира, но и е първата сателитна система, която предоставя широколентови възможности с капацитет до 10 Gbps.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)


Понастоящем Hughes Aircraft Company, HughesNet и цял куп други "Hughes подразделения" са притежание на компании, като Boeing, General Motors, Raytheon, EchoStar и NewsCorp. EchoStar с технологията на HughesNet, подават своето заявление към FCC.

Следва продължение...
още по темата

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 5)

С петият материал посветен на сателитният интернет, ще приключим темата.
29.12.2018 / 10:53

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 4)

Продължаваме темата, за която все по-често ще се говори
25.11.2018 / 08:00

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 3)

Продължаваме горещата тема за сателитния интернет и как се превръща в новата космическа надпревара
13.10.2018 / 10:55

Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
19.08.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.