Google иска да промени начина, по който работим с URL

Никой не е доволен от URL, смятат от технологичния гигант
От Google постигнаха много с Chrome – а и като цяло с интернет – в своя сравнително кратък живот. Това включва възможността за автоматично продължаване на фразите, за управлението на реклами, за уеб криптирането и т.н. Преди, всички тези опции бяха иновативни и непознати, но вече ние просто ги приемаме за даденост. Сега, след 10-тия рожден ден на браузъра и предстоящото обновяване на дизайна му, от Google обявиха, че обмислят коя да бъде следващата голяма крачка за Chrome, а тя ще бъде: премахването на URL.

URL или Унифицираният локатор на ресурси работи по сравнително ясен принцип. Той служи като адрес на уебсайта, който искате да посетите, и насочва браузърите към правилното място в правилния уеб сървър. Доста лесен процес, когато става дума за начални страници или сайтове с една страница. Но при всичко по-сложно локаторът става дълъг и хаотичен, пълен с поредица от безсмислени числа и букви. Възможността за съкращаване на линковете и софтуерите за пренасочване само повече затрудняват работата. В Google смятат, че зародилото се объркване е помогнало за увеличаването на киберпрестъпленията. Такъв пример са фишинг схемите, възползващи се от потребителите, които не могат да бъдат сигурни какво точно се случва на посетените от тях страници.

Именно и затова технологичният гигант иска да промени URL. "Те са трудни за четене, не е ясно на коя част от тях можем да се доверим... Затова искаме да достигнем момент, когато уеб идентичността е разбираема за всички – да знаят с кого говорят, когато използват един уебсайт и да могат да преценят дали да се доверят", коментират от компанията.

От Google и преди са опитвали да променят URL. През 2013 те експериментираха с така наречения origin chip, който обаче беше спрян заради огромната критика към него. Така че как ще изглежда промяната този път? Никой все още не знае. В момента текат дискусиите в компанията: "Промяната ще бъде противоречива, в каквато и форма да дойде. Но е важно да направим нещо, защото всички са недоволни от URL".

Технологичният гигант вероятно ще разкрие повече подробности по работата си по-късно тази година или в началото на следващата. В крайна сметка обаче една успешна промяна ще има положително влияние върху цялостната сигурност на мрежата. И вероятно няма да отнеме чак толкова дълго време да свикнем, след като бързо приемаме всичко, което Google въвежда.
още по темата

Как да ограничим данните, които Google събира за нас (част 1)

Можете да спрете следенето и все пак да се радвате на любимите си приложения
18.09.2018 / 04:38

Новите Pixel телефони ще бъдат представени на 9 октомври

Google ще покаже Pixel 3 и Pixel 3 XL по време на събитие в Ню Йорк
07.09.2018 / 04:17

Чрез AI Google и Harvard ще предвиждат вторичните трусове при земетресения

Този метод е по-точен от предишните, но все още не е готов за работа в реални условия
31.08.2018 / 12:14

Firefox ще предлага статии на база на уеб историята ви

Машинното обучение ще ви помогне да откривате нови сайтове
08.08.2018 / 09:42

Защо Google забрани приложенията за добив на криптовалути?

Изхвърлянето на тези инструменти от Play Store е поредната стъпка на компанията срещу добива на виртуалните валути, след забраните на реклами и разширения за Chrome
30.07.2018 / 10:34
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.