НАСА планира да изпрати отново хора на Луната

Първите астронавти ще могат да стъпят на лунната повърхност след 2026
Миналата седмица от НАСА разкриха, че през следващото десетилетие отново ще изпратят хора на Луната и ще създадат космическа станция в нейната орбита. Според графика на космическата агенция първият астронавт ще посети тази лунна станция – наречена Gateway – най-рано през 2024, а човек отново ще стъпи на повърхността на земния спътник след 2026.

Въпреки всички тези планове, към момента нито една част от космическата станция не е построена. На първо място от НАСА искат да създадат енергийния модул и се надяват да го изстрелят до 2022. Той ще бъде построен чрез сътрудничество на публични и частни участници, но засега няма подписан договор. Междувременно, другата важна част от Gateway е модулът за живеене, който зависи от приключването на новата ракета на НАСА Space Launch System или SLS.

В крайна сметка обаче спазването на срока до 2024 за изпращане хора на Gateway е свързано с редица нови технологии, които трябва много бързо да се създадат. Подобен план е доста оптимистичен, имайки предвид, че през последното десетилетие имаше сериозни забавяния в SLS програмата.

Също така в НАСА ще трябва да построят и модул, който да може да каца и излита от лунната повърхност. Това е изключително важно, тъй като е ключово за оцеляването на астронавтите. От космическата агенция отбелязаха, че планират да работят по проекта с частна аерокосмическа компания и да изградят малък роботизиран лунен модул, а след това и такъв, който ще може да превозва и хора. Най-рано това може да се очаква през 2026.

Но каквото и да се случва едва ли астронавтите на НАСА ще успеят да стъпят на Луната по време на сегашната администрация на Доналд Тръмп, който инициира възобновяването на лунната програма.
още по темата

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54

Телескопът "Кеплер" приключва своята мисия

Само за 9 години той откри над 2600 екзопланети
31.10.2018 / 01:40

Под повърхността на Марс може би има достатъчно кислород за живот

Той вероятно се е запазил в подземните солени езера
23.10.2018 / 11:15

Новият сателит на НАСА откри първата си екзопланета

Тя се намира само на 60 светлинни години от Земята
01.10.2018 / 01:55

НАСА търси решение как астронавтите да издържат повече време на Марс

Агенцията стартира състезание, наречено CO2 Conversion Challenge
03.09.2018 / 12:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.