Първата картина, нарисувана от AI, ще бъде продадена на търг

Ще замени ли изкуственият интелект творците?
Наскоро изкуственият интелект за първи път създаде поема, а вече се оказва, че той може и да рисува. По-късно тази година Christie’s – британска аукционна къща, основана през 1766 – ще продаде първата си картина, създадена от алгоритъм. Портретът е на пълен мъж на име Едмонд Белами, който е облечен в тъмен редингот и бяла яка. Лицето му изглежда недовършено, сякаш машината е решила, че така или иначе всички изглеждаме почти еднакво.

Платното, което е с размери 70см x 70см, е генерирано от тип изкуствен интелект, наречен "генеративно-състезателна мрежа" (Generative Adversarial Network GAN). GAN е бил захранен с 15 хил. портрета, нарисувани в периода между 14 и 20 век.

От гледна точка на технологиите – това е едно доста впечатляващо постижение. GAN е възприел векове история на изкуството и я е използвал, за да генерира нещо старо по начин, който изглежда напълно нов. Тази машина няма нищо общо с AI филтрите, които използвате при приложенията за смартфон, за да превърнете летните селфита в картини на Пикасо или Моне. Този изкуствен интелект разполага с данни за това как изкуството се е променило през вековете и ги прилага, за да създаде нещо, което изглежда както модерно, така и като портрет от 18 век.

Очевидно е, че GAN е не само художник, но и критик. Той съдържа "генератор" (художник) и "дискриминатор" (критик) като компоненти. Генераторът създава нови портрети в стила на тези, които са му показани. Дискриминаторът след това се опитва да забележи разликите между работата на генератора и хората художници. И когато не може, то картината е завършена.Създаването на изкуство, което ние хората ще приемем като изкуство, е едно от най-големите предизвикателства пред AI. Причината за това е, че поставяме различни стандарти пред машините. Приема се, че изкуството е запазено за хората и не може да бъде автоматизирано.
Разбира се, AI може да генерира музика за YouTube клипове или второстепенни герои в Холивудските филми, но творците са нещо различно. Ние често ги поставяме на своеобразен пиедестал, приемаме ги за гении, възхищаваме им се заради емоциите, които тяхното творчество поражда у нас. Определено не такова е отношението ни към Siri или Alexа.

Безспорно обаче тази картина представлява важна стъпка, която ни показва, че изкуственият интелект е способен на почти всичко. И след като тя бъде продадена, то вече нейната значимост ще има и парична стойност.
още по темата

Система с ИИ на NVIDIA "сглобява" фотореалистични изображения

Дали това е бъдещето на портретния режим в смартфоните?
21.12.2018 / 03:11

Нарисуваната от AI картина е продадена за 432 хил. долара

Очаквало се е цената на портрета на Едмонд Белами да не надвиши 10 хил. долара
26.10.2018 / 02:54

AI на Google открива ракови метастази по-добре от човек

LYNA е още по-ефективен инструмент, когато служи като партньор на лекарите
15.10.2018 / 11:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.