Mozila публикува потребителски данни от Firefox

Новият доклад е насочен към журналистите, изследователите и обществото като цяло.
През 2016 Mozilla публикува Hardware Report, който разкрива информация за типа хардуер, който потребителите на Firefox използват. Сега компанията представя Public Data Report. На база на нечувствителни данни, събрани от системата Telemetry при десктоп браузърите, новият доклад дава информация за това как хората по света използват Firefox и интернет. "Подобно на доклада за хардуера, който беше насочен към разработчиците, ние се надяваме този документ да бъде полезен за журналистите, изследователите и за цялото общество, за да се разбере не само състоянието на десктоп сърфирането, но също така как в Mozilla използват данните", коментират от компанията. Според тях потребителите трябва да знаят как и каква точно информация се включва и как тя се използва.

Докладът разделя според 10 различни критерия данните на потребителите в глобален план и на тези от топ 10-те страни. Можете да видите информация за годишната, месечната и дневната активност, колко от потребителите използват последната версия на браузъра, кои са основните езици и т.н. А онези, които се интересуват от тенденциите, например могат да наблюдават как използването на интернет в Китай намалява по време на Пролетния фестивал.

"Firefox е проект с отворен изходен код и ние мислим, че генерираните данни трябва да бъдат полезни и за обществото. Пишещите кода трябва да могат да разберат какъв е броят на потребителите (256 млн.), изследователите трябва да знаят как използването на браузъра се променя в развиващите се страни, а обществото трябва да може да види как техните данни се прилагат. Все пак това са вашите данни", подчертават от Mozilla.

Към момента докладът включва само информация за десктоп версиите, но от компанията уверяват, че скоро ще бъда налична и такава от мобилните устройства.
още по темата

Firefox е с нова и по-добра защита от проследяване

Ъпдейтът превръща всяко сърфиране в мрежата в поверително
24.10.2018 / 10:39

Firefox Monitor ще ви предупреди, когато паролите ви са компрометирани

Става дума за "когато", а не за "ако"
26.09.2018 / 01:56

Firefox ще предлага статии на база на уеб историята ви

Машинното обучение ще ви помогне да откривате нови сайтове
08.08.2018 / 09:42

Браузър плаща в криптовалута за гледане на реклами

От Brave наричат инициативата "модел за дигитална реклама въз основа на съгласие"
20.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.