Автономни роботи ще се грижат за сигурността на кораловите рифове?

Студенти от Политехническия институт в Уорчестър разработват робот, който ще се бори със свръхпопулацията на риба-лъв, без да има нужда от човешка намеса
Рибата-лъв е заплаха не само за крехките екосистеми от коралови рифове, но и за гмуркачите, които се грижат за тях. Те често имат свръхпопулация, а също така и отровни бодли, които ги правят трудни за хващане. Затова и студентите от Политехническия институт в Уорчестър (WPI) разработват решение, което да се справи с тази напаст – роботизирани стражи.

Студентите изследователи разработват автономен робот, който може да ловува рибите-лъв, без да има нужда от контрола на оператор, който също би могъл да навреди на рифовете.

Роботът се прикрепя към устройство за потрапяне и разчита на компютърно зрение, обучено с помощта на хиляди снимки, за да установи наличието на инвазивни видове и да ги неутрализира с някое от осемте си копия. Върха на всяко едно от тях е направен разглобяем и лек, така че всеки успешен изстрел изпраща улучената риба на повърхността. Машината е подходяща за океанските реалности - тя е устойчива на корозия от солена вода и използва херметична камера за поддържане на плаваемост след използването на всяко едно от копията.

Към момента, автоматиката на WPI все още не е готова за реални тестове. Очаква се следваща група студенти да разработят навигационна система, която може да помогне на робота да създава 3D мрежи за търсене. Ако прототипът бъде разработен успешно, може да се превърне в ценна част от рифовата защита, която няма да изисква човешка намеса, освен в случаите, когато това е неизбежно.
още по темата

Автономните технологии ще стимулират секса на колела

Според ново проучване хората ще станат по-склонни да се хранят, да спят и да се отдават на удоволствия по пътя
13.11.2018 / 10:29

Samsung ще произвежда Exynos чипове за свързани автомобили

Компанията вече ще предлага и сензори за камери.
17.10.2018 / 10:26

Лазерна технология подобрява контекстуалната ориентация на роботите

Ubicoustics ще осигури звукова и вибрационна чувствителност на машините и ще им помогне да разбират заобикалящата ги среда
16.10.2018 / 12:35

Програмируема "кожа" превръща всеки предмет у дома в робот

Поставете я върху плюшена играчка и тя ще оживее
20.09.2018 / 12:39

От Apple съобщиха за първата катастрофа с тяхна автономна кола

Причината за инцидента е човешка грешка.
03.09.2018 / 09:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.