Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
Същестува теория сред астрономите наречена "синдром на Кеслър", по името на бележития астрофизик на НАСА, който гласно я изнася през 1978-ма година. В този сценарий, орбитален сателит или някакъв друг апарат летящ в ниска орбита, случайно удря друг и се разбива на парчета. Тези части се завъртат около Земята със скорост от десетки хиляди километри в час, унищожавайки всичко по пътя си, включително и други спътници. Започва катастрофална верижна реакция, която завършва в колосален облак от милиони парчета нефункциониращи космически отломки, които орбитират планетата за неопределено време. Филмът Gravity от 2013-та година на Алфонсо Куарон (Alfonso Cuarón) е базиран именно на тази идея.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Подобно събитие може да направи орбиталното ни пространство практически безполезно, унищожавайки всички нови спътници изпратени към него и вероятно възпрепятствайки достъпа до други орбити и открития космос като цяло. Така че, когато SpaceX (компанията основана и съфинансирана от популярния предприемач Илон Мъск) подаде заявка в началото на 2015-та година към FCC (Federal Communications Commission – федерална комисия по комуникациите), за да изпрати 4 425 спътника в ниска земна орбита (LEO), и да осигури световна високоскоростна интернет мрежа, не само FCC, но и много други съвсем правилно се притесниха и загрижиха. В продължение на повече от една година компанията отговоря на въпроси зададени от комисията, бори се паралелно със заявленията от страна на конкурентите, включително подаде "план за намаляване на орбиталните отпадъци", за да се облекчат страховете от кеслеровия апокалипсис. А на 28-ми март тази година, FCC официално одобри заявката на SpaceX.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Космическият боклук не е единственото нещо, за което се притеснява FCC, а и SpaceX не е единствената компания, която се опитва да изгради следващото поколение спътници. Както нови, така и стари компании експериментират с различни технологии, разработват нови бизнес планове и подават заявления към FCC за достъп до частите от комуникационния спектър, които трябва да обградят Земята с достъпен, бърз и надежден интернет.
В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън (Richard Branson) до Илон Мъск (Elon Musk) – но и сериозни пари. OneWeb, компанията на Брансън е инвестирала 1.7 млрд. долара досега, а проекта на SpaceX се оценява на 10 млрд. долара. Съществуват големи предизвикателства, разбира се, а историята добре знаем, че не е особено благоприятна към такива усилия. Добрите се опитват да построят мост между дигиталната ера и недоразвитите региони, докато лошите постоянно се опитват да изстрелят нелегални сателити с неизвестни за общността цели. Теории, конспирации и огромен глад за данни – такава е ситуацията от години. А гладът за данни приема епични пропорции.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Преди няколко години Ерик Шмид (Eric Schmidt), бившият изпълнителен директор на Google беше казал, че цялата история на човечеството до 2003-та година, се побира в 5 екзабайта. Гигабайт и терабайт, вече са общоизвестни мерки, а след терабайт е петабайт. Е, 5 екзабайта са 5000 петабайта. Дотук добре. Но през 2016-та година света навлезе в ерата на зетабайта и цялата дигитална информация на човечеството "натежа" и премина 1000 екзабайта или 1 зетабайт. Това е страховита цифра – 1 000 000 000 000 000 000 000 (1021) байта и се произнася "1 секстилион". Очакванията са през 2021-ва година да достигнем 5 зетабайта глобален интернет трафик. С други думи, интернет трябва да става все по-бърз и все по-достъпен. Но ако целта е да се предоставя качествен интернет достъп до места, на които преди това изобщо не е имало (повече от половината население на планетата няма интернет и това са основно територии в Африка и Азия), сателитите са сериозен кандидат за постигането на целта.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Всъщност, компаниите правят това от десетилетия чрез големи геостационарни (GSO) сателити, които са позиционирани във висока орбита и стоят фиксирани над определена точка на Земята. Но освен няколко силно нишови приложения, включително проследяване на товари и предоставяне на интернет на военни бази, този вид сателитна връзка не е нито бърз, нито надежден, за да бъде конкурентноспособен на съвременната наземна интернет инфраструктура. Ако не става въпрос за GSO, тогава имаме MEO (medium-Earth orbit), които се простират в диапазона от 2000 км до 36 000 км над повърхността на Земята и LEO, които обхващат пространството от 160 км до 1500 км. Сега, вероятно се питате "колко сателита има в орбитата на Земята?" – близо 4700, от които едва 800 са в ниска орбита. По-интересното е, че само 1800 са опериращи, което означава, че близо 3000 апарата са обикалящ боклук. Повечето биват унищожени, използвайки последното им гориво, за да бъдат засилени и да изгорят в орбита. По-големите апарати, които не могат да изгорят биват насочени към космическото гробище, което всъщност, се намира на Земята или по-точно, насред южната част на Тихия океан. Всичко това предполага ужасно много правила, протоколи за безопасност и регулации разпределени сред редица институции, като НАСА, FCC, международния телекомуникационен съюз (подразделение на ООН), федералната авиационна администрация на САЩ и др.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Съществуват обаче някои големи предимства от технологична гледна точка. Цената за конструирането на сателит е паднала драстично през последното десетилетие, тъй като редица компоненти – като жироскопите, акселерометрите и батериите – са поевтинели благодарение на възхода на смартфоните. Изстрелването им също е поевтиняло, благодарение отчасти и на по-малките размери на самите сателити. Капацитетът е нараснал, междусателитната комуникация е направила системите по-бързи и по-големи чинии са на път да се появят в небето.


Сателитен интернет – новата космическа надпревара


Следва продължение...
още по темата

Експеримент отхвърля теорията за "петата сила"

Опитът изследва дали тъмната енергия отслабва, когато присъства повече материя - противоположно на гравитационната
26.08.2019 / 04:07

Нигерийските принцове станаха космонавти

В нов опит за измама измислен герой събира пари, за да се завърне на Земята
08.03.2019 / 05:17

Сензори без батерии събират енергия от радио честотите

Wiliot може да постави свързани тагове върху дрехи и хранителни продукти
17.01.2019 / 10:38

Руснаци подготвят услуга за космическа реклама

Логото на фирмата ви може да е сред звездите за $600 хил. на денонощие
15.01.2019 / 12:09

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.