Инженери са създали нов тип литиева батерия, която няма да експлодира

Новата технология ще бъде представена най-рано през 2019
Експлодиращите смартфони Galaxy Note 7 на Samsung може би са един от най-нашумелите примери, но при много устройства с литиево-йонни батерии има случаи на избухвания. Макар че статистически погледнато подобни инциденти са рядкост, това е един от рисковете на литиево-йонната технология.

Ново изследване в Мичиганския университет обаче може да помогне батериите да бъде по-сигурни. Освен това чрез новото решение ще се удвои изходният ток на литево-йонните клетки, без за тях да е необходимо повече място.

"Ние разработихме и демонстрирахме ефективен подход с нова технология за батерии, използваща твърд керамичен електролит вместо течност. Той е уникален заради своята стабилност по отношение на лития и високата си проводимост на стайна температура", разказва Джеф Сакамото. Той обяснява, че тези две характеристики ще позволят да се удвои плътността на енергията в сравнение ливиево-йонната технология.

При тестовете керамичния електролит не показва видима деградация след дълъг цикъл - проблем, който в крайна сметка може да унищожи литиево-йонните батерии. Освен това с новата технология вероятно ще се намали и времето за зареждане.

Но може ли това наистина това да разреши проблема с експлодиращите батерии? Керамичният електролит не е запалим. В момента учените извършват тестове, за да оценят сигурността на този вид батерии и да открият дали те представляват риск.

Следващата фаза от изследването включва създаване на производствен процес. Изследователите се надяват откритието им да бъде представено официално след около година. "Все още има много предизвикателства, но ние постигаме напредък и научваме доста през това време", допълва Сакамото.
още по темата

Хибриден катод ще увеличи капацитета на литиево-йонните батерии

Като алтернатива на обичайния оксид на преходен метал се предлага катод от обработена по специален начин сяра
06.06.2019 / 11:31

Tesla разработи безжично зарядно за смартфони

Продуктът се появи на сайта на компанията, но веднага бе премахнат.
29.08.2018 / 03:06

Samsung Galaxy Note 9 - твърде малко промени, все така висока цена

Новият флагман на корейците е поредната еволюция, когато потребителите имат нужда от революция
10.08.2018 / 01:28

MIT разработи имплант с възможност за дистанционен контрол и захранване

Устройството е с големина на оризово зърно и може да бъде захранвано от 38 метра
05.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.