Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?

AR хедсетът вероятно ще бъде пуснат на пазара през 2020.
Apple има големи планове за AR. Тази година компанията представа ARKit, нова платформа за добавена реалност, с която можете да тествате AR приложения още сега, ако имате iPhone X или друго устройство, съвместимо с iOS 11. Технологичният гигант обаче няма да спре дотук, той има намерение да направи нещо далеч по-голямо с тази иновативна технология, отколкото само да улесни използването на няколко приложения.

Проектът на Apple AR очилата или хедсета за добавена реалност е известен под името Mirrorshades. Според последните слухове компанията се опитва да промени начина, по който възприемаме устройствата за добавена и виртуална реалност. Ето всичко, което трябва да знаете относно плановете на Apple.

Кога ще излезе?
Устройството за добавена реалност на Apple е все още в начална фаза на разработка. Според запознати хедсетът вероятно ще бъде пуснат през 2020. Тази прогноза съвпада и със слуховете, които Bloomberg сподели по-рано този месец, че компанията ще представи AR очилата през 2019, а доставките ще стартират от следващата година. Освен това партньорът на Apple Quanta съобщи, че работи по проект за добавена реалност за голям свой клиент с краен срок 2019.


Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?


Как ще изглежда AR хедсетът на Apple?
Apple създава красив хардуер, така че не би трябвало да очакваме, че хедсетът за добавена реалност ще бъде грозна бъркотия от части и кабели – но как точно ще изглежда? Според вече публичния патент компанията експериментира с дизайн на очилата, който съвпада с по-ранните слухове. Макар че не е ясно дали устройството ще е насочено конкретно за VR или AR използване (в патента се споменават и двете) е сигурно, че Apple иска да намали размера и тежестта му.

Например, този патент използва множество лещи, за да постигне същия ефект като по-големите очила. Най-често този подход се използва при телескопите, тъй като подобна подредба позволява по компактен начин да се фокусира светлина и помага за елиминирането на цветовете, които понякога могат да се видят с периферното зрение при VR или AR. По-малката подредба ще помогне да се намали размерът на хедсета, което ще бъде важна крачка към създаването на лесни за използване очила за добавена реалност. Макар че в този патент не се споменава аудио, вероятно все пак устройството на Apple ще работи със система, подобна на използваната при Google Glass.

Също така патентът споменава възможност за проследяване на погледа в хедсета, както и на движението на главата в 3D пространството, без да се използват външни сензори – което ще бъде голям успех за Apple. По отношение за метода на контрол на устройството – компанията все още не е взела решение какво да се използва – засега тя споменава всичко от микрофон, през клавиатура, до тъчпад.

В крайна сметка AR устройството ще трябва да е подходящо за всички, а патентът подробно подчертава важността на това хедсетът да е по-малък, за да се намали умората. В допълнение, според предишни слухове устройството се подготвя в два размера и поне три цвята, с възможност да се добавят нови цветове сезонно. Разбира се, има голяма вероятност дизайнът да се промени, докато компанията продължава да усъвършенства своя модел.

Според информация, публикувана в Bloomberg, технологичният гигант ще разработи свой собствен чип за хедсета, вместо да използва съществуващ такъв. Освен това в същата статия се уточнява, че компанията ще създаде нова операционна система за устройството, подобно на това, което направи за Apple Watch.


Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?


Придобивания
Apple използва своята голяма банкова сметка, за да придобива стартъпи, работещи в сферата на добавената реалност. Чрез подобни сделки компанията формира и усъвършенства своите бъдещи продукти. Например, Apple купи базираната в Монреал Vrvana, която преди няколко години завладя първите страници на вестниците със своя хедсет Totem.

През последните три години Apple също така придоби компании с експертиза в AR, 3D мапинг и компютърно зрение, включително PrimeSense. Освен това през септември 2016 технологичният гигант нае и двама ветерани във виртуалната реалност от Oculus VR и Magic Leap – организации с история в технологиите за добавената и виртуална реалност.

Ще работят ли AR очилата с iPhone?
Дали AR хедсета на Apple ще се нуждае от iPhone, за да работи – както Daydream View на Google изисква Android телефон? Apple може би ще подходи към устройството за добавена реалност по същия начин, както към Apple Watch – процесорът и софтуерът ще могат да се свързват с iPhone, но няма да изискват такъв, за да функционира.

През ноември 2016 Bloomberg съобщи, че компанията работи върху създаването на стандартни очила, които разполагат с дисплей за добавена реалност. Още тогава се коментираше, че са започнали разговори с потенциални доставчици на компоненти, с идеята да се разработият очила, които могат да се свържат безжично с iPhone и да показват допълнителен слой информация в зрителното поле на носещия ги.
още по темата

Apple ще представи умни очила през 2020 г.?

Според анализатор компанията възнамерява скоро да започне тяхното производство
10.10.2019 / 06:24

Първият в света куклен спектакъл с МR и VR ще бъде представен у нас

На сцената актьори, кукли и виртуалните елементи на декора ще взаимодействат помежду си
26.10.2018 / 03:55

Аналитик: Apple ще пусне AR-очила през 2020-та и автомобил около 2025-та

Мин-Чи Ко е известен с точните си прогнози за особеностите на iPhone и iPad.
21.09.2018 / 03:12

Apple обявиха 3 нови iPhone-а и Apple Watch 4

Отново е това време на година, когато Apple обявяват следващото поколение iPhone-и, но и нещо допълнително, като бонус.
13.09.2018 / 12:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.