SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

Crew Dragon трябва да се превърне в първата американска совалка, която прекарва екипаж до МКС от 2011 г. насам
Отколешен приорите за SpaceX е да изведе човек в космоса, като в крайна сметка се надява дори да направи пасажерски полет до Марс. На първо време обаче, компанията трябва да направи нещо далеч по-лесно – да отведе астронавти до Международната космическа станция (МКС). Затова и компанията реши да разкрие хардуерът и астронавтите, които ще бъдат част от тази историческа мисия.

Последната космическа мисия на САЩ, която включва човешки товар – совалковият полет STS-135 - стартира от космическия център "Кенеди" през 2011 г. Оттогава американските астронавти използват руски ракети. Междувременно, SpaceX, Boeing и NASA вдъхват нов живот на американската космическа индустрия с проекта "Commercial Crew Programme" – твърде скучно име за нещо толкова вълнуващо не само за NASA, но и за хората, които участват в тестовете и се очаква да се качат на борда на космическия кораб Crew Dragon, когато той е готов за излитане.

SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

За да се стигне до този момент, SpaceX прекара години в тясно сътрудничество с NASA и с астронавтите Боб Бънкън и Дъг Хърли, за да изпипа всичо до най-малките детайли. Опитните астронавти са прекарали последните три години в споделяне на своите познания със SpaceX – от това къде трябва да бъдат поставени различните бутони в космическия кораб, през формата и мястото на креслата за управление, до дизайна на скафандрите.

Всеки от астронавтите-консултанти има по два совалкови полета зад гърба си, като Хърли е бил част от екипажа и по време на последния американски полет през 2011 г. Те, заедно с астронавтите Виктор Глоувър и Майкъл Хопкинс, ще вземат участие в първото изстрелване с човешки товар през април 2019 г. (Demo-2). Преди това, през ноември тази година, SpaceX планира тестов полет, който не включва пасажери (Demo-1). Разбира се, дотогава SpaceX има да свърши още много работа, но показа свършеното към днешна дата, което също не е никак малко.

За целта компанията покани медиите да обиколят развойния ѝ център и да научат повече за космическата капсула Crew Dragon, както и да се срещнат с астронавтите и ръководителите на екипа. В крайна сметка, от коментарите на журналистите става ясно, че най-впечатляваща се оказва вътрешността на капсулата, която много прилича на кабина на пътнически самолет, "но с много повече копчета, ръчки, еквалайзери и т.н."

Капсулата Crew Dragon разчита на шведски дизайн. Има четири стола и три контролни панела със сензорен екран, които са разположени пред двете централни седалки. Левият екран служи за ситуационна осведоменост и следене на времевата линия. Той показва траекторията на космическия апарат и прогнозира кога ще бъде загубена комуникацията със Земята. Централният екран следи поведението на капсулата - ориентацията и местоположението на МКС и Слънцето. Последният екран е за соларното зархранване.

SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

Под екраните има купчини бутони, които в по-голямата си част са покрити с пластмасови панели. Космическият кораб Crew Dragon е напълно автономен, а тези контроли са единствено като застраховка, ако системата изключи поради някаква причина. В центъра на таблото е бутона за изхвърляне на капсулата, който гарантира, че тя може да се отдели от ракетата-носител по всяко едно време.

Това обаче, което няма да видите, е джойстик. Вместо това, ако автономната система откаже и пилотите трябва да поемат управлението, те ще използват централния сензорен екран.

Попитан за липсата на джойстик за управление, Боб Бънкън коментира, че работата като тестов пилот със SpaceX е напълно сходна на тази с производителите на самолети. Хопкинс от своя страна добавя, че при летателните апарати винаги има промени в търсене на подобрения. С други думи, технологиите се придвижват напред, а тези астронавти са част от този прогрес в продължение на десетилетия.

Астронавтите отбелязват, че всички те са в ролята на тестови пилоти, докато SpaceX работи в тясно сътрудничество с НАСА. "Няма да летим, докато не успеем да го направим безопасно", категоричен е и президентът на SpaceX и главен оперативен директор Гуен Шотуел.

Дългоочакваният полет ще постави астронавтите в капсула, приблизително голяма колкото банята на апартамент. Въпреки че има само четири стола, тя може да побере седем човека, като допълнителните трима ще трябва да седят под четирите кресла, където по принцип е предвидено багажно отделение. В първия полет NASA ще изпрати само четирима астронавти, но от SpaceX са категорични, че в бъдеще екипажът спокойно може да се разшири.

Компанията показа пред медиите и симулаторната капсула, в която проиграва всички възможни сценарии, за да види как реагират системата и астронавтите. Симулаторът ще бъде използван до две седмици преди официалния старт. Процедурите за работа по време на полет вече са ясни, включително случаите, в които трябва да се излиза през горния люк за ремонтни дейности.

Когато се появят в МКС, астронавтите от Crew Dragon вероятно ще бъдат най-добре облечените в цялата станция. Скафандърът, както и много други сегменти от мисията, имат свой, усъвърщенстван във времето, дизайн, към който имат принос както самите астронавти, така и NASA. Според Дъг Хърли например по-старите костюми са прекалено неудобни, с много метал по тях и с ограничена видимост. Напълно в контраст, костюмът на SpaceX е лек и удобен, което се дължи на близо 30 тестови сеанса от страна на Боб Бънкън и Дъг Хърли.

SpaceX разкри подробности около първата си космическа мисия с екипаж

Подготовката на Crew Dragon върви с пълна сила, което е напълно обяснимо с оглед на факта, че това е първият екипаж, който ще бъде изведен в орбита от частна компания, а събитието определено ще предизвика огромен интерес. Дори безпилотното изстрелване в рамките на Demo-1 през ноември се очаква да събере далеч повече погледи от обичайното изстрелване на Falcon. "Бихме искали да кажем, че тази мисия е като всяка друга. Но не е", категорична е и Гуен Шотуел.
още по темата

Boeing представя автономен изтребител

Въздушният бой никога няма да бъде същият, категорични са от компанията
28.02.2019 / 10:45

Роувърът ExoMars ще търси следи от живот на екватора на Марс

Богата на минерали област е най-вероятната дестинация на робота
13.11.2018 / 09:49

Новият сателит на НАСА откри първата си екзопланета

Тя се намира само на 60 светлинни години от Земята
01.10.2018 / 01:55

НАСА планира да изпрати отново хора на Луната

Първите астронавти ще могат да стъпят на лунната повърхност след 2026
04.09.2018 / 02:49

Разходка и селфи в космоса с нови приложения на НАСА

Exoplanet Excursions ще преведе потребителите през системата TRAPPIST-1
23.08.2018 / 02:58
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.