Google знае къде сте дори ако деактивирате Location History

Чували ли сте за опцията Web & App Activity?
Оказва се, че Google знае местоположението на потребителите дори ако те са изключили опцията Location History. Ако искате изцяло да спрете проследяването на Google на вашата локация, то трябва да изключите и още една функция, наречена Web & App History.

"Има няколко различни начина, по които Google може да използва локацията, за да подобри изживяването на потребителите, включително Location History, Web and App Activity и чрез услугите за местоположение на самото устройство. Ние осигуряваме ясни описания на тези опции и надеждно управление, така че хората да могат да ги изключват или включват, както и да изтриват своята история по всяко време", отбелязаха от Google.

Ако наистина искате да изключите проследяването на локацията, това ще изисква известни усилия. Като начало със сигурност ще трябва да спрете опцията Location History. Въпреки това общо име, функцията е много специфична – тя пази история на всички места, където сте били на база на вашето местонахождение според смартфона. Макар и да изключите това проследяване, то няма бъде преустановено на всички устройства.

След това се налага и да спрете работата на опцията Web & App History – трябва обаче да имате предвид, че вашето Google изживяване значително ще се промени след това. На първо място нито една от историите на търсенията няма да бъде запазвана никъде. Според някои потребители това може да се окаже полезно, но при продукти като Google Maps използването им значително се усложнява. Приложенията няма да позволява да видите предишните търсения в Maps, а ще се показват само скорошните такива, които сте направили от самия телефон. Също така това означава, че Maps няма да знае къде сте, когато търсите упътвания в браузъра.

Като цяло изглежда, че основният аспект на събирането на данни за локацията в Web & App History е свързан с търсенето в Google. Когато тази опция е включена, Google може да осигури адекватна информация. Няма съмнение, че ако търсачката знае вашето местонахождения, то тя ще бъде много по-полезна. Ако обаче не желаете да бъде записвано непрекъснато къде сте, то по-добре деактивирайте тази функция.

Също така си струва да се отбележи, че дори когато спрете тези опции, резултатите в Google все пак ще използват вашата история, за да предположат къде се намирате. За да изтриете всичко в Google, то е добре да отидете в My Activity страницата, където можете да видите всичко, свързано с Google услугите. Търсенията, които са използвали локацията, ще имат малко иконка до тях, изтрийте ги, за да прикриете следите си. На последно място може би също ще искате да се уверите, че сте деактивирали всички услуги за локация на вашия смартфон за всяко едно приложение.

Можете да разгледате вашата история в Google на myactivity.google.com; кликнете върху Аctivity controls в лявата част на менюто, за да деактивиране Web & App History и Location History. Имайте предвид, че дори приложение за времето, което се активира по подразбиране на всички телефони Pixel, например, може да бъде достатъчно, за да даде на Google добра представа за това къде сте пътували, когато Web & App Activity опцията е била включена.
още по темата

Google пази историите за придвижванията на потребителите в продължение на 10 години

Информацията може да бъде предоставяна на властите
16.04.2019 / 04:17

Google Maps за iPhone сега включва персонализирани препоръки

Google също така разширява For You за Android в над 130 нови държави
11.12.2018 / 12:44

Google разработва здравен асистент с изкуствен интелект

Google Coach ще има всички функционалности на виртуален фитнес инструктор, но ще следи и за начина и качеството на хранене на потребителите
16.08.2018 / 09:05

С новите си условия Here конкурира Google Maps

Последните промени, въведени от Google, засегнаха много разработчици на малки уебсайтове.
06.08.2018 / 04:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.