Прекалено скъпи ли са модерните смартфони?

Не жертваме ли други и по-важни неща в живота си, за да задоволим нуждата си от джаджи?
Понякога има предимство ЕГН-то ти да започва с 8 или по-малка цифра. Това малко стряскащо и противоречиво твърдение е особено валидно за така нареченото поколение на прехода. Тук, разбира се, не говоря за някакъв политически преход, а за чисто технологичен. Хора като мен могат да си спомнят черно-бял телевизор, видеоплейър, телефон с шайба, аудиокасета и свят без интернет. Оставяйки настрана носталгията по миналото, съвсем обективно бих могъл да оценя възхода и падението на CD носителите, масовата поява на GMS и след това смартфони, интернет лудостта и преминаването и в норма, както и много други.

Но да не прекаляваме с излишно философски уводи, към които възрастната ми душа така или иначе е прекалено склонна. Днешните размишления в рубриката "Мисли и емоции" са породени от наскоро появилия се на пазара Galaxy Note 9 и неговата стартова цена от 1000$. Всички очаквахме флагмана от серията Note да не бъде евтин, но дори това очакване поражда въпроса – не станаха ли смартфоните твърде скъпи? Не говоря за средните или ниските модели, а за най-високия клас.

Прекалено скъпи ли са модерните смартфони?

Спомням си първият смартфон, който си купих – това беше Nokia E51 преди точно 10 години. Освен екстра изработка и материали, този Symbian (почивай в мир) смартфон ми струваше около 500 лева без каквито и да било субсидии от телеком оператори. Инфлацията през тези 10 години се колебае около 3%, тоест днес този телефон би струвал 650-700 лева. Друг пример е първият смартфон от сериите Galaxy S – от 2010-а година. Цената на този модел е 500$ - по курса през тази година – 740 лева. Днес Galaxy S9+ струва 1200 лева. Картинката е още по-сериозна при специалните модели, където цените надминават 2000 лева, но нека да ги оставим настрана.

Прекалено скъпи ли са модерните смартфони?

Защо тази разлика? Изглежда сякаш топ телефоните са станали два пъти по-скъпи през последните 10 години. Едва ли стандартът на хората се е вдигнал двойно. Някой може да каже, че съвременните смартфони предлагат повече функционалности. Това обаче не е довод те да са по-скъпи – навремето техните предци също са предлагали върхова за момента производителност и функционалност. Какво се случва тогава? Хората са склонни да дават повече пари за топ модел телефон? Не се ли лишаваме от други (по-важни неща) в този процес? Какво правят компаниите с всички тези пари? Сложни въпроси, на които нямам отговор... Какво мислите вие, плащаме ли твърде много за последните технологични писъци?
още по темата

Nokia 5.1 Plus – достъпният красавец

Компанията крие прореза в горната част на екрана
23.11.2018 / 03:42

Полезни джаджи и пособия за новата учебна година

При това такива, които няма да изцедят семейния бюджет!
14.09.2018 / 11:01

HMD Global придоби PureView марката на Nokia от Microsoft

Компанията планира засилване на акцента върху камерите на смартфоните си.
27.08.2018 / 01:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.