Firefox ще предлага статии на база на уеб историята ви

Машинното обучение ще ви помогне да откривате нови сайтове
Вече можете да запазвате статии, които да прегледате по-късно във Firefox, благодарение на интеграцията с Pocket. Това обаче няма да ви помогне да намирате статии, а понякога е много изкушаващо да преглеждате само познати сайтове. Mozilla ви насърчава да експериментирате повече с новия пилотния проект Advance, който предлага материали на база на настоящите отворени страници и скорошната уеб история. Разширението използва технологии за машинно обучение като Lazerlike, за да идентифицира общите характеристики при любимите ви сайтове и да ви предлага нови в страничното поле. Например, ако четете много спортни новини и статии за футбола, Firefox може да ви предложи материал за скорошен трансфер на играч.

Освен това ще можете да маркирате и блокирате статиите, които не искате да виждате, така че постепенно ще можете дa ограничите съдържанието само до това, което ви интересува. Mozilla знае, че системата за препоръки може да накара някои хора да се чувстват некомфортно. Компанията предупреждава, че разширението ще изпраща активността от браузъра към Laserlike и обещава да контролира преглеждането и изтриването на данните в сайта на Laserlike. От Mozilla също така отбелязат, че пробват "различни методи" за предоставяне на даване на препоръки.

Можете да инсталирате Advance още днес. Това едва ли ще накара лоялните потребители да се откажат от Chrome или друг браузър, но ясно се вижда промяна в стратегията за Mozilla. Докато предишните пилотни експерименти се фокусираха повече върху функционалността на браузъра, тук става дума повече за това съдържанието да се актуализира често. Много браузъри вече работят достатъчно добре и имат полезни функции за обикновено сърфиране – но много малко от тях ви насърчават да изследвате мрежата.
още по темата

Firefox е с нова и по-добра защита от проследяване

Ъпдейтът превръща всяко сърфиране в мрежата в поверително
24.10.2018 / 10:39

Firefox Monitor ще ви предупреди, когато паролите ви са компрометирани

Става дума за "когато", а не за "ако"
26.09.2018 / 01:56

Google иска да промени начина, по който работим с URL

Никой не е доволен от URL, смятат от технологичния гигант
05.09.2018 / 04:25

Mozila публикува потребителски данни от Firefox

Новият доклад е насочен към журналистите, изследователите и обществото като цяло.
29.08.2018 / 01:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.