Хибриден сорт френско грозде обещава по-евтино и безопасно вино

Но не очаквайте да го видите скоро на пазара.
Френските винарни обикновено използват много пестициди, за да поддържат гроздето здраво. Това обаче е скъпо, което е проблем, когато други държави не се сблъскват с подобни предизвикателства. Страната обаче може би е открила решение. Учени от Националния институт по агрономични изследвания на Франция наскоро получиха разрешение да отглеждат четири сорта грозде, които са генетично резистентни на плесен, което елиминира нуждата от използване на пестициди. Обикновено винарните трябва да пръскат против пестициди около 15 пъти в годината, но сортовете на френския институт ще се нуждаят от това само един или два пъти.

Гроздето не е генетично модифицирано. Вместо това учените са идентифицирали гените за резистентност в други сортове (включително тези от Азия и САЩ) и са ги кръстосали, за да получат подобрени характеристики. Освен това те са се уверили, че са премахнали всички разновидности, които са били прекалено кисели или са имали нежелани аромати.

Вероятно обаче не е добра идея да си поръчате от това вино, когато то се бутилира през 2020, тъй като в момента качеството му е посредствено. Хибридните видове могат и да намалят нуждата от използване на пестициди, но същевременно им липсват богати вкусови качества. Може би ще отнеме години, докато гроздето еволюира и стане по-ароматно. Въпреки това има голяма вероятност изследванията в тази посока да продължат, тъй като намалено използване на пестициди ще доведе до по-евтино вино и по-малко вредни химикали.
още по темата

Междумозъчна мрежа позволява на трима души да си споделят мислите

И вие ли си мислите това, което и аз?
01.10.2018 / 10:36

Чрез AI Google и Harvard ще предвиждат вторичните трусове при земетресения

Този метод е по-точен от предишните, но все още не е готов за работа в реални условия
31.08.2018 / 12:14

Учените случайно са създали ензим, който разгражда пластмаса

Мутиралият ензим разгражда пластмасата само за броени дни.
18.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.