10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei

Те ще ви помогнат да спечелите награда от конкурса Huawei Next Image Awards
Нощната фотография носи в себе си допълнителен артистичен потенциал и дава много възможности, които не са налични при силен светлинен източник. Тя обаче поставя и доста ограничения, особено пред смартфоните, които по принцип не разполагат с достатъчна площ на оптиката и не могат да съберат необходимото количество светлина, за да се получат добри нощни снимки.

Този проблем започва бавно да намира решение в умни системи от няколко камери, които комбинират информацията от различни оптики и сензори, за да предоставят изображение, което се доближава до това, заснето с по-професионална техника. Huawei P20 Pro е безспорно доказателство за това със системата си от три камери, а много производители взеха пример и скоро на пазара ще види още повече подобни устройства.

Разбира се, хардуерното устройство е само инструмент за изразяване на артистичните желания и идеи, а за да се получи добър кадър, понякога са необходими години практика. На специално организирания от Huawei практически уъркшоп, воден от фотографката Вера Гоцева – Lomovera (https://www.instagram.com/lomovera/?hl=bg), в една от най-красивите български пещери "Съева дупка", разбрахме някои от основните правила - както технически, така и чисто композиционни - които могат да ви дадат добър старт в приключението "нощна фотография". Ето какво трябва да знаете:

1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник. Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

3. Снимайте на светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки в градски стил. Пробвайте това в градски условия. Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

4. Не снимайте само в автоматичен режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR. Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска свелтлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собествения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

7. Не използвайте увеличение (zoom). Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са безупречни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.

8. Снимайте и в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

9. Снимайте на максимално широка бленда, изполвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в боке ефект.

10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини. Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам

За да не бъдем голословни и твърде теоретични в съветите, включваме и няколко фотографии, направени от самата Вера по време на практическия курс. Ако се чувствате достатъчно подготвени, можете да се включите и в конкурса Next Image Awards, който включва шест категории, в които можете да покажете своя талант - "Nature", "Faces", "Good Night", "Hello, Life", "Check In" и "Story Board". Желаещите да вземат участие в конкурса имат възможност да се регистрират до 20 август на адрес http://campaign.consumer.huawei.com/bg.

10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei


10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei


10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei


10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei


10 съвета за нощни снимки със смартфон от Вера Гоцева и Huawei

още по темата

"Теленор" представи умния кантар Huawei Body Fat Scale

Разработката на китайския технологичен гигант позволява проследяването на общо девет показателя
21.08.2018 / 11:13

Всеки петък безплатна диагностика от Huawei

В рамките на инициативата Smart Friday можете да получите безплатна диагностика на всички устройства.
08.08.2018 / 02:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.