Facebook ще учи децата как да бъдат отговорни онлайн

А за възрастните ще има ли такива уроци?
Важно е всички да бъдем защитени и да действаме отговорно, когато сме онлайн и това важи в особено голяма степен за младите хора. За да улесни преподавателите, Facebook пуска пакет от ресурси в своята дигитална библиотека – Digital Literacy Library. Материалите ще насочват специалистите как да помагат на децата на възраст между 11 и 18 да разберат теми като неприкосновеност на личните данни, репутацията и сигурността в интернет.

Младежи и медиен екип от Berkman Klein Center за интернет и сигурност в Харвардския университет са разработили 18 урока с безплатен достъп. Екипът ги е създал на база на 10 години изследвания и ги е пригодил за използване както за формално, така и за неформално обучение. Уроците са с продължителност между 30 минути и два часа, като засега са налични само на английски език. От социалната мрежа обаче уточниха, че планират в бъдеще те да бъдат достъпни на още 45 езика. Компанията ще работи с неправителствени организации по света, за да адаптират материалите и да създава ново съдръжание.

Уроците са категоризирани според възрастовата група, като тези за публичния WiFi и киберсигурност, фишинга и спама са насочени предимно за 15-18-годишните. Материалите също така са групирани в пет модула: Неприкосновеност и репутация, изследване на идентичността, позитивна репутация, сигурност и ангажимент към обществото.

Около 830 млн. млади хора използват интернет и те може да не са наясно с потенциалните опасности и усложнения от това да бъдеш онлайн, така че това безспорно е позитивна стъпка. Въпреки това Digital Literacy Library не е първият опит на Facebook да образова младото поколение. По-рано тази година компанията отвори Youth Portal, за да помогне на тинейджърите да научат повече за сигурността на платформата и как да се съобщава за съмнително съдържание. Освен това социалната мрежа започна да насърчава любезното и безопасно поведение сред децата, които използва приложението Messenger Kids.
още по темата

Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
13.02.2019 / 04:46

Facebook премахва Friend List Feed, но запазва списъците с приятели

Това се оказва поредната жертва на постоянната еволюция на социалната мрежа.
10.08.2018 / 03:19

Facebook улеснява намирането на местен бизнес

Социалната мрежа променя секцията Pages, за да ви помогне да си резервирате маса в ресторант.
07.08.2018 / 10:57

Facebook тества услуга за запознанства

Засега обаче не е обявена официална дата за пускането на опцията.
06.08.2018 / 09:41

Facebook скоро ще показва колко време прекарвате в социалната мрежа

Нов инструмент в приложението на Facebook за Android ще показва колко време прекарвате в социалната мрежа на ден.
25.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.