Белгийска компания създава 3D принтиран скелет на мамут

Той ще бъде изложен в белгийския град Лийр през октомври.
Последният мамут на земята е живял преди 3,600 години, а учените продължават да търсят начин да пресъздадат интересния прародител на слона. Екип от Харвардския университет, например, планира да възкреси животното чрез технология за генно редактиране. Сега пък белгийската компания за 3D принтиране Materialise поставя своите умения на изпитания, като се опитва да пресъздаде цялостен скелет на мамут.

Моделът, който се използва, е този на мамута от Лийр – първия мамут, изложен в Западна Европа през 1869. От екипа уточняват, че тъй като оригиналният скелет е трябвало да остане в Брюксел, те са решили да го пресъздадат чрез модерните технологии.

Компанията е трябвало да сканира общо 320 кости, които са били принтирани на (подходящо наречени за случая) принтери Mammoth Stereolithography. Тези части сега ще бъдат покрити с комбинация от бои, текстура и лак, за да гарантират, че те ще изглеждат максимално идентично с оригиналните кости. Готовият модел на мамута ще бъде изложен в белгийския град Лийр през октомври.


Белгийска компания създава 3D принтиран скелет на мамут


"Очевидно е, че мащабът е доста по-голям от повечето ни проекти. Ние разработихме свои собствени принтери, за да можем да изработим прототипите", разказват от Materialise. От екипа признават, че никога не са мечтали, че един ден наистина ще успеят да създадат мамут чрез 3D принтер.

Д-р Митие Жермонпре от Кралския институт по естествени науки в Белгия, който е участва в проекта, отбеляза, че подобно постижение представлява вълнуваща крачка напред за палеонтологията.

"3D принтирането на ценни фосили означава, че оригиналният материал не трябва да се обработва. Точен и прецизен 3D принтиран модел е също толкова добър, колкото и оригиналния обект за научно изследване. Освен това виртуална реконструкция може да бъде споделена, 3D принтирана и изучавана по целия свят, без нуждата учените да предприемат дълги пътувания, за да получат достъп до фосилите. Вътрешната структура на фосила, която обикновено може да бъде видяна само чрез повреждане на обекта – може да бъде прнтирана и изучавана, докато оригиналният фосил остане цял. На последно място, липсващи части или кости от черепа или скелета могат вирутално да бъдат реконструирани на база на запазени подобни елементи", изтъква д-р Жермонпре.
още по темата

Ново откритие показва, че човешката праистория е свързана и с Европа

Останки от наш прародител в Германия променят представите за човешката еволюция
07.11.2019 / 06:45

Ще забранят ли онлайн платформите файловете за 3D принтирани оръжия?

Група американски сенатори призоваха интернет гигантите да спрат този вид съдържание, защото създава заплахи за общностите
17.08.2018 / 03:40

Изкуствен интелект пише сонети като Шекспир

Чрез дълбочинно обучение чатботът създава истинска поезия.
31.07.2018 / 11:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.