Изкуствен интелект пише сонети като Шекспир

Чрез дълбочинно обучение чатботът създава истинска поезия.
Учени от IBM Research Australia са създали бот, който чрез дълбочинно обучение може да пише сонети като Уилям Шекспир. Изкуственият интелект е бил захранен с около 26 хил. истински сонети, в резултат на което успява да имитира ямбическия пентаметър и ритъма на поемите. Ето как звучи неговото творчество:

"With joyous gambols gay and still array,
no longer when he ‘twas, while in his day
at first to pass in all delightful ways
around him, charming, and of all his days."

Подобно решение няма директно съществено приложение в реални свят. Моделът обаче използва същите ключови алгоритми, които ще бъдат полезни при други разработки, изискващи създаване на тескт. Това може да включва преводи, обобщения и чатботове. "Когато ние започнахме проекта, въпросът, който искахме да разгледаме, беше: как да направим машини, които могат да създадат свързан текст, обхващащ няколко изречения. И преценихме, че поезията е добро начало", коментират от екипа.

Австралийските учени обаче не са първите, които правят опит да имитират креативност, използвайки изкуствен интелект. Има редица експерименти в тази област – като се започне от проекта на Google за генериране на образи DeepDream и се стигне до написания от бот сценарий за телевизионната комедия Scrubs.

Според екипа при бъдещите разработки трябва да се фокусират повече върху "съдържанието": трябва по-малко време да се отдели на ритъма и повече върху емоцията. Адам Хамънд, преподавател по английски език в Университета в Торонто, който е участвал с експертиза в проекта, отбелязва: "Развълнуван съм да видя какво е възможно, но съм много скептичен. Смятам, че е много, много, много, много по-трудно изкуственият интелект да бъде обучен да има мнение, чувства, желания или история, която да разкаже".
още по темата

Изкуствен интелект създава нови парфюми

Philyra в момента работи върху два аромата, които трябва да се появят в средата на следващата година от O Boticário
25.10.2018 / 10:59

Междумозъчна мрежа позволява на трима души да си споделят мислите

И вие ли си мислите това, което и аз?
01.10.2018 / 10:36

Чрез AI Google и Harvard ще предвиждат вторичните трусове при земетресения

Този метод е по-точен от предишните, но все още не е готов за работа в реални условия
31.08.2018 / 12:14

Първата картина, нарисувана от AI, ще бъде продадена на търг

Ще замени ли изкуственият интелект творците?
30.08.2018 / 10:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.