Учените може би са намерили течна вода на Марс

Днес учените обявиха, че вероятно са открили голямо "езеро" с течна вода под повърхността на Марс. То е с широчина 20 км и се намира на 1,5 км под полярната ледена шапка на Южния полюс.

Вече знаем, че преди голямо количество течна вода е съществувала на Марс, доказателство за което беше древното русло, открито от роувъра Curiosity. Досега смятахме, че водата съществува под формата на лед и че има само следи от течна вода на повърхността. Ако настоящото откритие се потвърди, това означава, че все още има находища на течна вода върху или близо до марсианската повърхност.

Важно е да отбележат някои особености обаче. На първо място, учените в момента имат само доказателство за подземно езеро, а това не е същото като да се намери истинско езеро. Те са използвали инструмент, наречен MARSIS на Mars Express Orbiter, за да изучават най-дебелата част на южната полярна шапка на Марс. Техните данни, получените между май 2012 и декември 2015 съвпадат с данните от подземните води под леда в Антарктика и Гренландия, тук на Земята.

Ако това подземно езеро наистина съществува водата трябва да бъде много солена – смесица между магнезий, натрий и калций, всички от които присъстват в марсианските скали – за да остане течна.

На второ място, това откритие е направено само от един инструмент, затова е важно да се потвърдят резултатите, преди да се направят по-сериозни изводи. Все пак досегашните данни звучат обещаващо и е вълнуващо да се обмислят възможността какво друго може да има на Червената планета.
още по темата

Електрически бинтове със собствено захранване ускоряват оздравяването

Раните се затварят само за няколко дни вместо за седмици
20.12.2018 / 09:00

Нова техника позволява 3D обекти да се смалят до наномащаб

Така ще могат да се създават миниатюрни части в роботиката и медицината
17.12.2018 / 10:56

AI "вижда" обекти в тъмното

Откритието има приложение във фотографията, медицината и астрономията
13.12.2018 / 01:06

Наистина ли вече можем да откриваме тъмната материя?

Нов експеримент постави под съмнение резултатите от DAMA/LIBRA
12.12.2018 / 02:36

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.