Днес по време на Конференцията за изкуствен интелект, повече от 2400 души и 160 компании подписаха споразумение, според което те "няма да подкрепят или участват в разработването, производството, търговията или използването на смъртоносни оръжия с изкуствен интелект".

Подписалите споразумението са представители на 90 държави - те пледираха към правителствата да въведат закони срещу подобни оръжия. Сред големите компании в списъка са DeepMind подразделението на Google, фондацията Xprize, а сред известните имена - Илон Мъск и съоснователите на DeepMind Демис Хасабис, Шейн Лег и Мустафа Сюлейман.

Споразумението идва в отговор на действията на много компании, които осигуряват подобни технологии на различни правителствени агенции и правораздаващи органи. Google например пое доста критики за Project Maven - военен AI дрон, разработван за Пентагона, а Amazon - за това, че споделя AI системата си за лицево разпознаване с полицейските власти. Microsoft пък съдейства с технологии на Имиграционната служба на САЩ.

"Хиляди разработчици на изкуствен интелект са съгласни, че смъртоносните автономни оръжия могат да станат мощен инструмент за насилие и потисничество, особено когато са свързани с други системи за наблюдение и събиране на лични данни", пише в документа. Всички подписали споразумението се съгласяват, че "решението да бъде отнет човешки живот никога не трябва да бъде делегирано на машина".