Живи соларни клети генерират енергия дори и при лошо време

Когато става дума за генериране на енергия от слънчевата светлина, се разработват необикновени решения, за да се направи процесът по-ефективен.

Сега екип от учени от Университета на Британска Колумбия демонстрират как соларни клетки, създадени от живи организми, могат да генерират енергия дори и при ограничено количество слънчева светлина. Наричани „биогенни“ соларни клетки, те могат да предложат алтернатива на синтетичните такива и да бъдат  източник на енергия при лоши метеорологични условия.

„Това е първото изследване, което показва генетично създадени биогенни материали за соларни клетки. Ние използвахме безвредна бактерия и променихме нейните вътрешни процеси, за да произвежда фотоактовен пигмент, нарече ликопен“, разказват учените.

В миналото учените са разработвали биогенни соларни клетки, извличайки естествените багрила, които бактерията използва, за да генерира енергия при фотосинтезата. Това обаче се оказа доста скъп процес. Учените от Университета в Британска Колумбия успяват да открият потенциално по-евтин начин да генерират електричество. Те очакват разработеният от тях процес да струва около една десета от цената на сегашните методи.

Друг обещаващ аспект на технологията е това, че клетките работят също толкова добре при слаба светлина, колкото и при силна. Това означава, че методът може да се използва при различни климатични условия.

„Ние не разглеждаме нашата технология като конкурент на конвенционалните соларни клетки. По-скоро тя е допълнение. Все още клетките, които създадохме, са „първо поколение“ устройства и те се нуждаят от значителни подобрения и оптимизации, преди да могат да достигнат нивата на силиконовите соларни клетки. Въпреки това дори в тази начална фаза, технологията вече показва обещаващи приложения. Например, изследването на среда с малко светлина – като мините – изисква използването на сензори, които могат да бъдат захранени с биогенни клетки, подобни на тези, които разработихме“, допълват от екипа.

още по темата

Белгийска компания създава 3D принтиран скелет на мамут

Той ще бъде изложен в белгийския град Лийр през октомври.
02.08.2018 / 10:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.