Изкуствен интелект играе Quake като човек

Изследователи от DeepMind научиха изкуствен интелект (ИИ) да играе ешкън игра като човек. За целта те са използвали силно модифицирана версия на Quake III Arena. Технологията загатва какви биха могли да бъдат виртуалните персонажи в бъдещи игри. Защо пък не и ботове от ново поколение да помагат при тренировките на професионални геймъри?

Самите разработчици обясняват, че овладяването на стратегическата и отборна игра представляват трудност за ИИ. Благодарение на тяхната работа виртуални играчи, наричани агенти, са достигнали ниво съпоставимо и дори по-високо от това човек. Използваният метод на учене е наречен “multi-agent learning” - т.е. множеството играчи трябва да действат поотделно, но същевременно да се научат да обединяват усилията си.

Екипът е използвал Capture the flag режима на Quake. Агентите е трябвало да бъдат научени на базови стратегии, както и да се адаптират в зависимост от конкретната арена. Също така те трябва едновременно да си кооперират със съотборниците си и да се с противниците. Не на последно място те трябва да адаптират играта си в зависимост от действията и стила на противника.

Правилата на CTF са прости, но динамиката в един такъв мач е комплексна. Отборите от индивидуални играчи имат за цел да откраднат противниковия флаг, като едновременно с това трябва да опазят своя.

Интересно е да се отбележи, че оптитните агенти печелят мачове по-често отколкото хората. Това обаче в голяма степен се дължи на тяхната по-голямо колаборативнист. Също така виртуалните играчи са придобили човешко поведение, като следване на съотборниците си и причакване на противниците в тяхната база.Изкуствен интелект играе Quake като човек

© Александър Главчев, pcworld


още по темата

Невронна мрежа подобрява графиката на Doom

Дали изкуственият интелект може да се използва за опресняване на класически заглавия?
12.12.2018 / 12:50

Quake Champions по стъпките на Fortnite с Battle Pass опция

Декемврийският ъпдейт за играта идва с нова система печелене на козметични предмети
06.12.2018 / 04:04

Сериозни промени в новия ъпдейт на Quake Champions

Всички причиняващи щети умения на шампионите са с редуциран потенциал
19.11.2018 / 04:00

Защо смартфоните имат нужда от ИИ? Разполагат ли наистина с такъв?

Какви са преимуществата на изкуствения интелект?
29.08.2018 / 06:18

Може ли AI да помогне за поддръжката на пътната мрежа?

Група учени разработват софтуер, който помага както за навременните ремонти на пътни артерии, така и за обследване на сгради и мостове
02.08.2018 / 11:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.