Новият член на екипажа на МКС – летящ робот с изкуствен интелект

CIMON е създаден, за да подпомага астронавтите в техните ежедневни задължения и ще играе ролята на автономна, гласово контролирана база данни на космическата станция

Следващата мисия на SpaceX към Международната космическа станция (МКС) има един прелюбопитен пасажер – робот, оформен като топка с екран, на който е нарисувано лице. Той може да говори, да отговръща на команди и, не на последно място, да лети. Машината, наречена CIMON, абривиатура от Crew Interactive Mobile Companion, може спокойно да се определи като летящ мозък (но доста по симпатичен от Кранк от култовото анимационно филмче “Костенурките нинджа”). Тя е разработена от IBM и разчита на корпус и летателен механизъм, създаден от Airbus в рамките на съвместен проект на компаниите с Германския аерокосмически център.

CIMON е създаден, за да подпомага астронавтите в техните ежедневни задължения, като показва инструкциите за ремонт на своя екран само с гласова команда. По този начин ръцете на астронавтите остават свободни, за да могат те по-лесно да отстраняват появи ли се повреди. Роботът също така може да показва процедурите, нужни за различни експерименти, и в голяма степен ще служи като автономна, гласово контролирана база данни на космическата станция. Преди да се включи активно в работата на МКС обаче, CIMON ще трябва да мине няколко предварителни теста след пристигането си.

Германският астронавт Александър Герст например ще използва CIMON за експерименти с кристали и Рубик куб, както и за медицински опити, в които ще служи като летяща камера. Още по време на тренировките на изкуствения интелект на CIMON, IBM са използвали гласа на Герст и затова сегашната версия на робота реагира по специален начин на неговите команди. Като цяло се очаква този експеримент да помогне на космическите агенции по света да си направят изводи дали развитието на изкуствения интелект би било полезно и дори препоръчително, когато става дума за дългосрочни мисии.

SpaceX беше изстреляна успешно в обедните часове на днешния ден и CIMON вече лети към първото си назначение. Остава само да видим дали симпатичният робот ще успее да отговори подобаващо на големите очаквания.

още по темата

По-възрастни пациенти са по-склонни да бъдат оперирани от робот

По-невъзприемчиви към технологиите ли са младите?
03.04.2019 / 05:30

Екзоскелет на LG намалява натоварването на краката

CLOi SuitBo e разработен за индустриална употреба.
28.08.2018 / 02:38

Автономни роботи ще се грижат за сигурността на кораловите рифове?

Студенти от Политехническия институт в Уорчестър разработват робот, който ще се бори със свръхпопулацията на риба-лъв, без да има нужда от човешка намеса
27.08.2018 / 09:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.