ИИ на Adobe разкрива подправени изображения

Разработчици от софтуерната компания Adobe са създали невронна мрежа, която може да разпознава “фотошопнати” изображения. Технологията е представена в статия, в която се посочва, че за човек е трудно да открие допълнителните модификации. Въпреки това обаче разлики между оригинала и крайния резултат винаги има, независимо от опитите те да бъдат прикрити (например чрез ефекти като замъгляване). Изкуствен интелект (ИИ) може да бъда обучен да откриват такива дефекти.

Сред белезите на подправените изображение са промяната в структурата на шума (цифров шум – дефект, внасян от фотосензорите и електрониката заради несъвършенства на технологията и фотонната природа на светлината) и разликите в контраста. Чрез фина ръчна настройка тези детайли могат да са незабележими за човешкото око.

Невронната мрежа на Adobe обаче може не само да открива къде изображението е модифицирано, но и да определи как точно е постигнато това.

В системата се използва двупоточна Faster R-CNN мрежа. Първият e RGB поток, който следи за дефекти при модификациите, като по-големи разлики в контраста и при границите между обектите. Вторият следи шума и търси промени в неговата структура.

Подобна технология може да е много полезна за потвърждаване на автентичността на журналистически снимки, при фото конкурси и при други ситуации.

още по темата

Система с ИИ на NVIDIA "сглобява" фотореалистични изображения

Дали това е бъдещето на портретния режим в смартфоните?
21.12.2018 / 03:11

Защо смартфоните имат нужда от ИИ? Разполагат ли наистина с такъв?

Какви са преимуществата на изкуствения интелект?
29.08.2018 / 06:18
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.