Микролазери с размер на еритроцит регулират мозъчната активност

Лабораторията към Университета в Бъркли разработва технология, която може да доведе до основна промяна в медицината

Години наред учените работят върху създаването на все по-малки лазери. Най-новото изобретение на лабораторията към Университета в Бъркли обаче е нещо специално и може да доведе до значителна промяна в медицината, след като международен екип е разработил "микроклазери", които са по-малки от червените кръвни клетки (еритроцити).

Изследователите откриват, че полимерни зърна с големина 5 микрона, смесени с екзотични наночастици (натриево-итриев флуорид, вливан чрез тулиум – червен лазер за безкръвни операции), могат надеждно да излъчват ярка светлина със специфична дължина на вълните, когато са изложени на инфрачервено лъчение. По този начин светлината се отразява по вътрешната повърхност на полимерните зърна и силата ѝ нараства. Ефектът е подобен на този при усилването на тих звук в огромно пространство с правилна акустика.

 

Докато започне реалното прилагане на тази технология обаче, е нужна още дълга работа. Изследователите все още работят върху начините за оптимизация на производителността на наночастиците и структурата на самите полимерни зърна, както и върху възможността за точно определяне на дозата лазерна светлина.

Иначе от Университета в Бъркли отбелязат, че технологията може да бъде използвана за контрол на невронната активност, което би помогнало при различни мозъчни заболявания, а също така и за създаване на сензори, които откриват химически и екологични промени. Не на последно място, тя би могла да залегне в основата на нова вълна оптични чипове. Разбира се, докато технологията достигне до етап, който ще ѝ позволи да бъде реално решение, има още дълго време и много работа, но потенциал определено не липсва. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.