В бъдеще дронове ще поправят дупките по пътища

Дупките по пътищата определено не са забавни. В най-добрия случай пътуването с тях не е приятно, а в най-лошия те могат да доведат до повреда във вашия автомобил. Дали новите технологии могат да разрешат този проблем? Доста вероятно, твърдят британски учени. Те предлагат нетрадиционен подход за поправяне на дупките, при който камери, снабдени с технология за разпознаване на изображения, непрекъснато сканират улиците. При открит проблем се изпраща дрон, който чрез вграден 3D принтер запълва дадената дупката с асфлат.

Тази концепция е част от по-голям проект за самопоправящи се градове и за това как роботите и другите автоматични системи могат да бъдат използвани за намаляване на уличните ремонти.

Макар че дроновете, разпознаването на изображения и 3D принтирането са скъпи технологии, в дългосрочен план чрез тях ще се спестят значителни средства, смятат специалистите. Например една пукнати с размерите на стотинка може много бързо да увеличи размера си вследствие на метеорологичните условия и непрекъснатото движение на автомобили. Чрез използването на интелигентни технологии учените смятат, че проблемите ще бъдат разрешавани в началния си етап и така ще се избягват по-сериозните усложения по-късно.

Без съмнение технологията е впечатляваща, макар че има още доста работа, преди да бъде приложена на практика. Според изследователите най-важното в случая е, че този проект демонстрира как новите подходи могат да бъдат използвани в бъдеще.

още по темата

Ето какво става, когато дрон се удари в крило на самолет

Изследователи: Въпрос на време е да се случи сериозен инцидент
10.10.2018 / 12:20

Дронове ще унищожават кокаинови плантации в Колумбия

Правителството вече е провело тестове с десет летящи машини, които са успели да заличат стотици акри кока.
22.08.2018 / 04:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.