Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

Uber, компанията наложила идеята за споделеното пътуване, смята да извиси концепцията (буквално) и да реализира визията на толкова много сай-фай филми, а именно – летящи таксита! Всъщност, Uber за втора поредната година провеждат конференция в Лос Анджелис посветена изцяло на идеите, концепциите и цялостното развитие на проекта за летящите таксита. След тазгодишното издание вече знаем, че ако през следващото десетилетие се появят работещи модели, те ще бъдат произведени от пет конкретни компании.

Embraer и Pipistrel Aircraft са две от първите компании, които стана ясно, че ще работят съвместно с Uber върху амбициозният им проект. Базираните в Калифорния Karem, също се присъединиха и показаха концепции на летящото возило.

Electric знаем, че все още са в ранните стадии на разработката и не е сигурно, че ще успеят технологично, регулаторно и инфраструктурно да преодолеят пречките, за да се впишат в условията и графика на Uber.

Освен тези три компании, Aurora Flight Sciences и Bell (преди познати като Bell Helicopters) работят по хибридни варианти, които са микс между самолет и хеликоптер.  

Изброените партньори единствени покриват дълга редица от технологични спецификации, само част от които са: летящия апарат да е изцяло електрически, да издава минимален шум, да може да излизта и каца вертикално, също както и да е възможно производството на десетки хиляди превозни средства, за да се покрият всенарастващите нужди на Uber. По отношение специално на последната точка, Karem е интересен избор, тъй като са доста по-малка компания спрямо останалите. Напомняме обаче, че името й идва от едноименния основател Ейб Карем (Abe Karem), който е един от пионерите при дрон технологията. Карем често е наричан "бащата на дроните" и "човекът изобретил Predator дрона", макар че за последното, отрича по негова идея да са поставяни ракети.

А сега нека обърнем повече внимание на петте компании и техните прототипи за летящи таксита...

 

Embraer

Бразилският производител на летателни апарати Embraer е на пазара от 48 години и е сред най-опитните партньори на Uber. Компанията има над 19 хиляди служители по цял свят и годишни приходи от 5.8 млрд. долара. Произвежда както комерсиални, така и военни и земеделски летателни апарати. При все това, градските въздушни превозни средства ще са изцяло ново начинание за тях.

Концепцията на Embraer е с 9 перки и футуристична кабина на хеликоптер.

 


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

Aurora Flight Sciences

Aurora Flight Sciences специализират в автономни авиационни системи. Фирмата беше закупена от Боинг миналата година за неизвестна сума. Съществуват от 1989-та година и оттогава са направили над 30 безпилотни концепции и протипи, някои от които са хеликоптер, който се пилотира единствено чрез таблет.

На конференцията на Uber, изпълнителният директор на Aurora Джон Лангфорд (John Langford), заяви, че през последните пет десетилетия авиационната технология е направила прекалено малко за публичния транспорт, а автономността ще е едно от ключовите развития.

 


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

Karem

Butterfly прототипа на Karem четири-роторен апарат с четири големи перки на крилата и опашката. Всъщност, перките му са осезамо по-големи от тези на конкурентните модели, което трябва да свали натоварването от батерията на летателния апарат. Освен това, тъй като витлата ще се движат по-бавно, ще генерират по-нисък шум.

Към момента Karem работят върху пълнокръвен демонстрационен модел на Butterfly концепцията си.


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

 

Bell

За Bell може и да сте чували преди, тъй като на тазгодишния CES за пръв път представиха публично визията си за летящо такси. В много отношения идеята е сходна с концепцията на Bell от миналата година FCX-001, който мнозина видяха, като хеликоптер изваден от гейм поредицата Metal Gear Solid.


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

На конференцията на Uber, Bell имаха прототип на летящия апарат и предлагаха VR преживяване в кокпита на футуристичното возило.

 


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

Pipistrel Aircraft

Pipistrel Aircraft са базирани в Словения и използваха събитието организирано от Uber, за да се ребрандират като "Pipistrel Vertical Solutions" с хитро, ново лого. Компанията вече има на пазара малки ел-захранвани летателни апарати, но концепцията им за такси на Uber изглежда, като извадена от Star Wars. Няма видими ротори и витла, а и може да е както двуместно, така и шестместно.


Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

© Владо Георгиев, pcworld

още по темата

Ето какво става, когато дрон се удари в крило на самолет

Изследователи: Въпрос на време е да се случи сериозен инцидент
10.10.2018 / 12:20

Uber търси трети град, в който да тества летящите си таксита

Компанията ще обяви избора си след половин година
31.08.2018 / 02:30

Япония ще работи с Uber и Airbus върху програма за летящи таксита

Страната иска превозните средства да бъдат пуснати през следващото десетилетие
27.08.2018 / 01:34

Ford пускат на пазара първите си автономни коли през 2021 г.

От компанията са категорични, че първо искат да повишат общественото доверие в иновативната технология
16.08.2018 / 04:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.