Австралийската пчела крие отговора как да заменим пластмасата

През последните няколко години при спортовете на открито се полагат значителни усилия да се създават продукти, които запазват ефективността си, но са по-добри за околната среда. Някои компании като Columbia Sportswear и Jack Wolfskin използват рециклирани тъкани, като търсят начини да намалят количество вода при производството. Други, като Fjällräven, се фокусират върху премахването на вредните химикали от своите тъкани. Скоро обаче компанията Humble Bee може да представи напълно нов начин за опазване на природата.

Humble Bee е новозеландски биотехнологичен стартъп, който изучава навиците на австралийската пчела с цел да подобри продуктите, които ние използваме, и същевременно да елиминира зависимостта от пластмасата и вредните химикали. За една голяма част от материалите днес са необходими хиляди години да се разложат и следователно те замърсяват околната среда. В тази връзка компанията изследва самата природа и се опитва да я имитира. Новите решения всъщност  предлагат същото ниво на ефективност, което сме свикнали да очакваме от пластмасата.


Австралийската пчела крие отговора как да заменим пластмасата

© Мария Динкова, pcworld

Humble Bee проявява особен интерес към австралийската пчела, тъй като тя създава материал, който много напомня за естествена пластмаса. Тази „биопластмаса“ не само е водоустойчива, но и топлоустойчива, включително на пламъци, а също така може да отблъсква повечето химикали. Ако бъде намерен метод за масово произвеждане на веществото, то може да бъде истински заместител на различните видове пластмаса, включително тази, която се използва в облеклата за спортовете на открито. По този начин ще могат да се създават водоустойчиви якета и по-добри палатки.

Въпреки това основното предизвикателство е да се намери начин тези материали да се произвеждат масово в такъв мащаб, че да има ефект върху индустрията. Химикалите често се добавят в екипировките с цел водоустойчивост. Ако компанията Humble Bee успее да пресъздаде естествените материали, това може да елиминира нуждата от тези химикали и да допринесе за опазването на околната среда.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.