Учени от MIT управляват роботи чрез мозъчни сигнали и жестове

Под този начин роботът повишава успеваемостта си в прецизни действия от 70% на 97%

Роботиката има огромен брой приложения, но успешното й функциониране може да бъде предизвикателство, изискващо специфично програмиране, основано на човешката езикова комуникация. Изследователи от Мичиганския технологичен институт (MIT) обаче са разработили по-интуитивен начин да контролират роботите - чрез жестове и мозъчни вълни.

 

 

 

Екипът използва силата на мозъчните сигнали, наречени "потенциали, свързани с грешки” (ErrPs), които в природата се появяват, когато хората забелязват грешка. Системата следи мозъчната активност на човек, наблюдаващ работата на робота, и ако възникне ErrP защото роботът е направил грешка, той спира дейността си, така че потребителят може да нанесе корекции. Това се случва чрез интерфейс, който измерва мускулната активност, като човекът прави жестове с ръка, за да избере правилната опция за робота.

По време на изпитание екипът използва Baxter, робот на Rethink Robotics, за да постави дрелка на една от три възможни точки в определена повърхност. Под човешки надзор, роботът повишава успеваемостта си от 70% на 97%. Човекът не е нужно да е специално обучен, което прави системата подходяща за използване в реални условия без да е нужно допълнително обучение на потребителите.

Според ръководителя на проекта Джоузеф ДелПрето изобретението е особено важно, защото за разлика от традиционното управление на роботи, потребителите не трябва да мислят по предварително посоченв начин. "Машината се адаптира към вас, а не обратното", казва той, добавяйки, че системата "комуникира с робота по-скоро както би комуникирала с друг човек".

Бодобен начин за контрол на роботите открива нови възможности в индустрията, а в по-дългосрочен план би могъл да е полезен и за възрастни хора или работници с езикови нарушения или ограничена подвижност.

още по темата

Изкуствен интелект прави ранна диагностика на Алцхаймер

Невронната мрежа на калифорнийския екип от учени успява да открие коварната болест в 100% от случаите
07.11.2018 / 04:02

Електронен имплант помага на парализирани хора да проходят

Устройството не възстановява травмата, а помага на мозъчните сигнали да я заобикалят
26.09.2018 / 09:00

MIT създава сензор за анализ на телесни показатели, който вижда през стени

Уредът може безжично да проследява вашето здраве с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение
14.09.2018 / 01:40

Sony представи Aibo – робо-кучето, което не слуша, но може да се учи

Новият модел домашен любимец на компанията може да разпознава до 100 различни лица и множество команди
24.08.2018 / 02:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.