120-мегапикселов огромен CMOS сензор от Canon

120-мегапикселов огромен CMOS сензор от Canon

Още през 2010 г. Canon обяви, че разработва най-големия в света CMOS сензор. Той е около 40 пъти по-голям от стандартните 35 мм (full frame) сензори, използвани за фотографски цели.

“Фул фрейм” сензорите са размери 36 на 24 мм, докато масивната разработка на компанията е около 200 на 200 мм. На колажа горе можете да видите реално сравнение на размерите ѝ с тези на огледално-рефлексен фотоапарат.

На сайта си от Canon пишат за трудностите, които са срещнали по време на разработката на продукта. Били са превъзмогнати проблеми, свързани с изкривяването и закъсненията при преобразуването на попадащата върху него светлина в електрически сигнали. 

Според Canon сензорът може да записва видео с 60 кадъра в секунда при осветеност от 0,3 лукса. Това е осветеност, която се получава при пълнолуние в ясна нощ.

От компанията допълват, че сензорът е бил използван в Обсерваторията Кисо в Япония за заснемане на първото видео на метеори, светлината от които иначе би била прекалено слаба, за да бъде отчетена. Това е позволило анализиране на честота, с която обекти попадат в атмосферата на планетата, откъдето са били изведени данни за подпомагане на теоретичен модел на метеорната активност.

Също така, според Canon сензори с подобна чувствителност могат да бъдат използвани за други задачи, като изучаване на поведението на нощни животни или заснемане на полярни сияния.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.