Квантовият интернет е по-близо, отколкото предполагаме

Пробив на холандски учени в квантовите заплитания ни приближава до суперсигурния интернет.

Ако ще създавате виртуално неразрушими квантови мрежи, то трябва да изградите квантови заплитания, така че частиците – и съответно данните – да се свързват на големи разстояния. Досега нямаше надежден начин това да се случи. Но учените от холандския технически университет TU Delft са създали първата връзка „по поръчка“ – т.е. те могат да предизвикат квантово заплитане и да го поддържат дълъг период от време. В успешния експеримент са участвали само два възела, на разстояние едва 2 метра. Въпреки това вече има реална възможност за създаване на квантов интернет, който ще бъде много по-сигурен от всичко, което познаваме днес.

Тласък на откритието дава новият метод за заплитане, разработен от холандските учени. Чрез него частиците се улавят в диамантени чипове 40 пъти в секунда, което е около 1000 пъти по-бързо в сравнение с преди. Досега използваните подходи са били твърде бавни, вследствие на което връзката се е разпадала по-бързо, отколкото учените са я създавали. Освен това екипът от TU Delft е открил начин да предпазва заплитанията от шум, което не им позволява да се разделят толкова бързо.

Има все още обаче много работа, преди да се стигне до едно наистина работещо решение. TU Delft може теоретично да добави трети възел и да създаде истинска мрежа. И ако трябва да се постигне реален квантов интернет, разстоянията трябва да се измерват в километри и мили. Учените вече са успели да създадат основни заплитания на разстояние от около километър и половина. Те планират през 2020 да могат да свържат четири холандски града по този начин.

още по темата

IBM създаде нов вид памет с размер на атом

Един меден атом може да съхранява по четири бита информация
21.11.2018 / 06:07

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 2)

Продължаваме с конкретните проекти...
08.09.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.