Alibaba пуска автономен робот за доставки

Компанията планира да пусне робота още тази година.

За разлика от колите вендинг машини на Alibaba, идеите на компанията за роботи са доста по-обикновени, а приложението им се ограничава до домакинствата (такава е и стратегията на Amazon). Миналата седмица обаче китайският гигант в електронната търговия представи бот за доставка на пакети, който използва LiDAR за навигация. Кутията, в която се пренася пратката, се отключва чрез лицево разпознаване, за да се гарантира, че ще стигне до правилния получател.

Ботът се нарича G Plus и е разработен от китайската компания RoboSense. Той използва LiDar технологията по същия начин, по който и автономните автомобили: за създаване на 3D карта на обкръжаващата среда, за да се избягват препятствията. G Plus на практика е кутия за доставка на колела, която може да пренася пакети и храна. Максималната скорост, която може да развие е 16 км/ч, а ако наоколо има хора или автомобили може да я понижи до около 9 км/ч.

Alibaba и Robosense представиха G Plus като по-евтина алтернатива на автомобилите за извършване на доставки. Другото предимство на робота е фактът, че той лесно може да се произвежда масово. Компанията тества автономното превозно средство по пътищата около своята централа в Ханджоу и очаква производството да започне до края на 2018.

още по темата

Автономни роботи ще се грижат за сигурността на кораловите рифове?

Студенти от Политехническия институт в Уорчестър разработват робот, който ще се бори със свръхпопулацията на риба-лъв, без да има нужда от човешка намеса
27.08.2018 / 09:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.