MIT разработи имплант с възможност за дистанционен контрол и захранване

Устройството е с големина на оризово зърно и може да бъде захранвано от 38 метра

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват малки имплантируеми устройства, които могат да комуникират и да бъдат захранвани с помощта на безжична връзка. В бъдеще те биха могли да бъдат използвани за прием на лекарства, лечение на различни болести или за наблюдение на здравословното състояние на човек отвътре. Тъй като устройствата не изискват батерия, те могат да бъдат съвсем малки. Прототипът, с който изследователският екип работи, например е с размера на оризово зърно, като изследователите са категорични, че могат да направят устройствата още по-малки.

 

Традиционно, използването на радиовълни за комуникация с устройство, имплантирано в човешко тяло, е трудно начинание, тъй като вълните се разсейват при преминаване през човешка тъкан. Екипът на MIT обаче, заедно с учени от американската здравна система, са създали нов тип антенна система, която преодолява този проблем и им позволява да комуникират и захранват имплантируемите устройства от значително разстояние. При имплантирането на чип на дълбочина 10 сантиметра в тялото на прасе, изследователите успяват да му подадат енергия от разстояние един метър. При положение, че устройството бъде поставено подкожно, този диапазон достига до цели 38 метра.

"В момента трябва да се прави компромис между дълбочината на имплантитране на устройството и разстоянието, от което може то да бъда захранвано и контролирано. Въпреки това, тези устройства не се нуждаят от батерии и позволяват дистанционен контрол, което разкрива редица нови хоризонти пред медицината”, коментира Фадел Адиб, асистент в лабораторията на MIT.

 

още по темата

Самолет, използващ йонен вятър, лети без движещи се части

Технологията ще може да се приложи за създаването на тихи дронове и хибридни авиолайнери
22.11.2018 / 04:07

Електронен имплант помага на парализирани хора да проходят

Устройството не възстановява травмата, а помага на мозъчните сигнали да я заобикалят
26.09.2018 / 09:00

MIT създава технология за директен контакт между подводници и самолети

Към момента системата може да предава едва няколкостотин бита информация в секунда и не може да подсигури изпращането на снимки и обемни отчети
22.08.2018 / 08:26

Инженери са създали нов тип литиева батерия, която няма да експлодира

Новата технология ще бъде представена най-рано през 2019
17.08.2018 / 02:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.