Смартфоните скоро ще могат да усещат миризми чрез малки електронни носове

На пръв поглед идеята смартфонът ви да усеща миризми звучи като доста безполезна функция. Но подобно на предишната странна концепция за поставяне на камери в телефона или говорене на компютъра – колкото повече мислите за това, толкова по-логично звучи. От откриване на развалена храна до сигнализиране за потенциално вредни изпарения – лесно е да си представим как една подобна иновация може да се окаже доста полезна.

Поне това е идеята на изследователите от Техническият университет в Карлсруе, Германия. Те работят върху създаването на „електронен нос”, който може да разпознае различни миризми по-бързо дори от човек.

Учените разкриват, че са използвали начина на функциониране на биологичния нос като модел в своите разработки. Човешкият нос разполага с 10 млн. клетки с около 400 различни рецептора, които му позволяват да възприема отделните миризми и да генерира специфичен модел за сигнал, с който информира мозъка какъв мирис е усетен.

„В нашия електронен нос нанофибрите си взаимодействат с миризми и също генерират определен сигнал, на база на който сензорът идентифицира миризмите“, обясняват специалистите.

Носът е с големина само няколко сантиметра и съдържа всички необходими електронни компоненти, включително технология за оценяване на изпаренията. Когато определен тип мирис бъде „научен“ от чипа предварително, след това сензорът може да го идентифицира само за секунди.

„Трудността се състои в това, че миризмите не винаги остават същите. Например, ароматът на розата на слънце се различава от нейния аромат при дъжд. В момента обучаваме електронния нос за специфични употреби, които могат да бъдат универсално избрани“, коментират от екипа.

Учените смятат, че тяхното изобретение може да се използва като детектор за дим или като помощник при пазаруване, който да определя колко прясно е месото или рибата. Освен това винаги има възможност на следващото поколение роботи да се даде усещане за мирис, което значително ще подобри техните сетива.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.