Малка химическа лаборатория ще търси следи от живот на Марс

Мисията ExoMars ще се приземи на червената планета след две години. На борда на космическия апарат ще има миниатюрна лаборатория, наречена „Марс – органичен молекулярен анализатор” (Mars Organic Molecule Analyzer – MOMA), която ще има за цел да търси следи от живот. Не по-голям от кутия за обувки, лаборатория ще може да открива и анализира органични молекули като аминокиселини – а те могат да бъдат първото доказателство, че е съществувал живот на друга планета.

ExoMars Rover е съвместен проект между Европейската космическа агенция и Руската космическа агенция Роскосмос. Първата мисия на ExoMars приключи с провал през 2016, когато модулът Schiaparelli излезе извън контрол и се разби в повърхността на планетата.

Инструментите на новия ExoMars Rover, като спектрометъра например, заемат един цял плот в типичната химическа лаборатория тук на Земята. Учените обаче са успели да смалят компонентите специално за мисията.

Друг проблем, с който учените е трябвало да се справят, е бил замърсяването. Органичните молекули са в изобилие на Земята и затова лабораторията е трябвало да бъде създадена и изградена в напълно стерилна среда, за да се гарантира, че никакви земните молекули няма да попаднат в нея и няма да компрометират пробите.

Лабораторията също така разполага с автономна система, която ще й позволи на повърхността на планетата да навигира сама. По този начин ще се спести време, тъй като инструкциите от Земята обикновено пристигат за 24 минути. Целта е апаратът да събере проби чрез сондажи на около два метра дълбочина. Именно там учените предполагат, че може би има оцелял живот. „На повърхността радиацията е висока и условията са твърде враждебни. Под различните слоеве скали, може би в пукнати при наличието на вода би било хубаво място животът да оцелее“, коментират от екипа.

Миниатюрната лаборатория вече е преминала през проверките преди полета и в момента е изпратена в Италия, където през следващите две години ще бъде интегрирана с останалата част от космическия апарат. Новата мисия ExoMars е планирана да започне през юли 2020 от космодрума в „Байконур“ в Казахстан.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.