Има ли приложение лицевото разпознаване в животинския свят?

Ново приложение, базирано на тази технология, помага за неинвазивното проследяване на застрашени примати

Въпреки че лицевото разпознаване е технология, която има още много път за развитие пред себе си, нейното използване вече не се свързва единствено с идентификация на човешки лица. Изследователи са разработили система за разпознаване на лица, наречена PrimNet, която спомага за спасяването на застрашени видове примати, като ги проследява по неинвазивен начин. Подходът, базиран на невронни мрежи, позволява на полевите служители да следят шимпанзета, златни маймуни и лемури, само като ги заснемат с приложение за Android, което дава точно съвпадение или пет близки по черти варианта. Този подход е много по-щадящ от поставянето на проследяващи устройства, които могат да притесняват, а дори и да навредят на животните.

Учените обучават PrimNet с помощта на хиляди референтни снимки, което е стандартен начин за машинно обучение. В случая обаче това е много по-сложен процес, тъй като косата, козината, цвета на очите и други отличителни белези при приматите могат да варират в много широки граници. Затова и се налага екипите ръчно да маркират някои отличителни белези като очите и устата на различните индивиди, като по този начин помагат на технологията, която лесно може да стане жертва на свръхнатоварване, когато се прилага върху примати поради липса на генерализирани модели.

На практика точността на платформата PrimNet и мобилното приложение към нея надхвърля 90%, което не е идеално, но достатъчно добро постижение, за да бъде основа за последващо развитие. Създателите му се надяват да покрият възможно най-голям брой примати и да отворят кода, за да може всеки да използва технологията, включително отделите за борба с трафика, които биха могли да я използват, за да проследят произхода на заловения примат.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.