Apple прави самоуправляващ се микробус заедно с Volkswagen?

Той обаче ще е предназначен само за транспортиране на служители на Apple.

Apple е сключила договор с автомобилния концерн Volkswagen за създаване на безпилотно превозно средство, съобщи The New York Times. Не става дума обаче за сериен автомобил, който ще може да бъде купен от всеки, а за микробус за превозване на служители на компанията. Не се уточнява накъде и защо ще бъдат возени…

Според източници на медията безпилотният бус ще бъде на базата на Volkswagen Transporter T6 (на снимката). По всяка вероятност обаче дизайнът на бъдещото превозно средство ще бъде нов, поне колкото позволява платформата.

Преди това са водени преговори с Mercedes, BMW, Nissan и McLaren за създаване на роботизиран микробус, но те не са довели до резултат. Възможно е въпросните производители да не са се съгласили с изискванията на Apple и да направят автомобил с нейн дизайн. От Volkswagen обаче явно са се съгласили.

Настоящата новина представлява поредна стъпка от стратегията на Apple да стъпи на перспективния автомобилен (или електромобилен) пазар. Преди няколко години се появи информация за амбициозен проект, наречен Titan, върху който, според слухове, за известно време са работили над 1000 служители на технологичния гигант. Това накара много хора да очакват своеобразен “iPhone на колела”.

През 2016 г. обаче се появиха информации, че Apple е прекратила проекта и че стотици служители са съкратени или преместени в други отдели. Разбира се, идеята за създаване на собствен автомобил със сигурност все още витае някъде между кръглите стени на централата на компанията.

Засега обаче плановете ѝ по отношение на автомобилния пазар са значително редуцирани. По всяка вероятност Apple са се сблъскали със суровата действителност. Същата стои зад причината технологичните стартъпи да са ежедневие, докато в автомобилната сфера нещата са доста по-консерватни.

Очаква се първите резултати от съвместния проект на Apple и Volkswagen да видят бял свят през 2019 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.