Нов вид слънчеви панели генерират енергия от дъжда

Отдавна вече сме свикнали със соларните панели, които събират енергия от слънцето. Вече има обаче и друг вид  клетки, които могат да генерират енергия от дъжда дори когато вали през нощта. Именно подобно решение са разработили учените от Суджоуски университет в Китай.

Новият тип соларен панел използва трибоелектричен наногенератор (TENG), който осъществява превръщането на механичната енергия, т.е. движението, в електричество.

„Слънчевите клетки се превърнаха в едно от най-разпространените решения за сериозните проблеми на околната среда и енергията”, коментират от научния екип. „Но генерирането на енергия от слънчевите клетки се влияе от различните метеорологични условия – например от дъждовното време. Променливият и непредвидим характер на слънчевата енергия ще й попречи да се превърне в надеждна система за доставка на енергия. Затова намирането на алтернативни източници от околната среда, които използват различи типове енергия, е изключително необходимо, за да се компенсира недостигащата част “, допълват специалистите.

За първи път идеята да се комбинира слънчева клетка с трибоелектричен наногенератор се разглежда от учени в Технологичния институт на Джорджия през 2015. Изследователите в Китай обаче решават да създадат истинско хибридно устройство, а не само да поставят наногенератор на слънчевата клетка. Тяхното изобретение представлява истински двустранен соларен панел, който може да събира 10% повече енергия.

Вероятно обаче ще се наложи да почакате известно време, преди да можете да използвате подобен панел в дома си. Целият прототип може би ще е готов след около пет години, а след това ще измине още време, докато разработката започне да се предлага на пазара. Учените от Суджоуски университет са убедени, че с малки модификации техният панел ще може да извлича енергия и от вятъра.

още по темата

Скоро ще можете да зареждате телефона си на светлината на настолна лампа

Новите устройства събират светлината от вътрешни източници и я превръщат в енергия
18.03.2019 / 10:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.