НАСА ще създаде най-студеното място във вселената, за да изучава квантовите частици

Cold Atom Lab тъкмо стигна Международната космическа станция.

Много е трудно да се изучава поведението на квантовите частици на Земята. Ефектът на квантовата механика може да се усили като групи специфични атоми се облъчат с лазери. По този начин тяхната температура ще се намали, достигайки почти абсолютната нула. Този подход обаче работи само за части от секундата, преди гравитацията неизбежно да окаже своето влияние. От НАСА обаче имат решение – да се създаде най-студеното място във вселената. Агенцията тъкмо изпрати на Международната космическа станция така наречената лаборатория Cold Atom Lab: кутия, която се възползва от микрогравитацията там, за да задържи кондензатите в идеалното състояние за по-дълго време.

Кутията създава температура около 10 млрд. пъти по-студена от вакума в космоса и след това използва комбинация от лазери и електромагнетизъм да забави атомите, докато те на практика станат неподвижни. На този етап квантовата механика отменя конвенционалната физика и кара атомите да се държат по-скоро като вълни, отколкото като частици. В среда с много ниска гравитация, каквато е Международната космическа станция, тези атоми трябва да запазят състоянието си на вълна между пет и 10 секунди. Въпреки че това не е особено дълъг период, той значително ще улесни работата на учените.

Това допълнително време за проучвания и анализ може да помогне за по-доброто разбиране на квантовата физика, което на свой ред може да се приложи при квантовите изчисления. Освен това се очаква то да улесни намирането на тъмна енергия. Най-вероятно обаче ще мине още дълго време, преди да има реални резултати от проведените изследвания и наблюдения.

още по темата

Физици върнаха назад времето с помощта на квантов компютър

Учените са създали такова състояние на системата, което се развива наобратно
14.03.2019 / 08:21

През август стартира образователната програма "Космически предизвикателства"

Ако искате да работите в сферата на високите космически технологии, то този курс е за вас.
08.08.2018 / 02:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.