Китай изстреля първата си ракета за частни космически полети

OS-X, която е финансирана от поддържаната от държавата компания Aviation Industry Corporation, достигна височина от 25 мили

Американските компании понастоящем доминират изцяло в частната космическа индустрия, но това лидерство може да се окаже не толкова отчетливо в следващите няколко години, тъй като китайската програма OneSpace Technologies изстреля първата си ракета на 16 май, като по този начин сложи началото на ерата на частния космически транспорт в страната. Технически, монолитната ракета OS-X, която е финансирана от поддържаната от държавата компания Aviation Industry Corporation, не успя да излезе в космическото пространство по време на първия си изпитателен полет (достигна “едва” 25 мили), но, въпреки това, проектът дава заявка за сериозни амбиции.

 

В крайна сметка, китайската космическа програма се надява да се превърне в алтернативна опция за изпращането на малки сателити в орбита, като за целта са предвидени 10 старта още през 2019 г. Още повече, че техните съперници от i-Space не се очаква да започнат орбитални доставки поне до 2021 г. Въпреки че ракетата OS-X e с по-малка товароподемност от тези на компании като SpaceX или Orbital ATK и е за еднократна употреба, по-опростеното ѝ устройство би могло да намали разходите за компании и правителствени агенции, които имат по-скромни нужди и бюджети.

Пускът на OS-X също така загатва, че търговските космически полети бързо ще наберат скорост и популярност в Поднебесната империя. Страната разреши частните космически полети едва преди три години – през 2015 г. - и към момента местните компаниите не са имали достатъчно време да разработят свои собствени ракети. Дори под правителствения надзор обаче, OneSpace в момента се развива сравнително бързо. И тук идва основният въпрос, който е свързан с това дали компаниите, които разработват тази нова сфера в Китай, наистина ще успеят да си извоюват независимост от правителството и ще могат да организират комерсиални мисии.

 

 

още по темата

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 3)

Продължаваме горещата тема за сателитния интернет и как се превръща в новата космическа надпревара
13.10.2018 / 10:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.