MIT разработва виртуален полигон за тренировка на дронове

Виртуалната тестова площадка, наречена Flight Googles, симулира наситен пейзаж за дроновете в безопасната среда на празна стая

Да се научи дрон да лети бързо и безопасно не е никак лесна задача. Обикновено трябва да създадете сложен сценарий с реални препятствия, а дори само една злополука може да се окаже много скъпа. Затова и Технологичният институ в Мичиган (MIT) създава система, при която дроновете облитат въображаеми обекти - виртуална тестова площадка, наречена Flight Googles, която симулира наситен пейзаж за дроновете в безопасната среда на празна стая. Моушън кепчър камерите (специализирана технология за заснемане на движения), инсталирани в стаята, следят ориентацията на дрона и помагат на системата да изпраща реалистични, персонализирани виртуални изображения към дрона, като по този начин го залъгва, че лети в претъпкана от обекти среда.

 

За целта безпилотният апарат трябва да е снабден с мощен вграден компютър, камера и инерционен измервателен датчик в горната си част, но в крайна сметка своеобразният полигон е наистина ефективен, тъй като машината може да практикува практически колкото е необходимо, преди да бъде използвана за нещо реално. Разбира се, резултатите все още не са перфектни, тъй като за момента дроновете изпитват затруднения в 6 от общо 119 случая, когато са пробвани в реална среда, след предварителни тренировки.

Въпреки че безопасността тук очевидно е много важна, тренировъчната среда на MIT в крайна сметка се съсредоточава върху скоростта, а екипът се вдъхновяват от състезанията с дронове, при които пилотите често имат само няколко секунди, за да избегнат сблъсък със свои колеги или неочаквани препятствия. Приложенията на системата обаче стигат далеч отвъд скоростта. Изследователите смятат, че този виртуален полигон ще помогне на дроновете да се научат да летят в реални условия между сгради и хора с висока скорост. Това би могло да бъде полезно за всичко - от спасителни мисии до такива на бойното поле. А не на последно място, и за състезания, при които хората ще могат да наблюдават отблизо, без да има риск за тях. 

още по темата

MIT създава сензор за анализ на телесни показатели, който вижда през стени

Уредът може безжично да проследява вашето здраве с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение
14.09.2018 / 01:40

MIT създава технология за директен контакт между подводници и самолети

Към момента системата може да предава едва няколкостотин бита информация в секунда и не може да подсигури изпращането на снимки и обемни отчети
22.08.2018 / 08:26

Роботи с големината на клетка ще помагат за ранното диагностициране на болести

Екип на MIT смята, че е създал най-малките машини, виждани досега, което отваря нови полета за роботиката
24.07.2018 / 11:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.