Робо-насекоми летят чрез захранване от лазерен лъч

Миниатюрните роботизирани дронове може би са бъдещето, но за учените най-голямото предизвикателство е да ги накарат да полетят. Досега всяко едно насекомо робот трябваше да разполага със свой източник на енергия, което ги правеше твърде тежки, за да се издигнат на малките си крилца. Сега обаче във Вашингтонския университет са открили начин за прехвърляне на енергия към летящото насекомо робот чрез лазер, което премахва нуждата от отделно енергийно захранване.

Очаква се екипът официално да представи работата си на 23 май по време на Международната конференция по роботика и автоматизация в Австралия. „Досега концепцията за безжични летящи роботи с размерите на насекомо беше научна фантастика. Ще успеем ли някога да ги захраним без необходимостта от кабел? Нашият нов проект RoboFly показва, че това е доста възможно скоро да се случи“, коментира Сойър Фулър, един от авторите на изследването.

Малките дронове се захранват от тесен невидим лазерен лъч, насочен към фотоволтична клетка върху насекомото, която превръща светлинната енергия в електричество. Това обаче не е достатъчно да се захранят крилата, затова екипът добавя електрическа верига, която увеличава енергията от седем волта на 240 волта. Освен това учените са успели да включат и микроконтролен в същата верига. Той работи като мозъка при истинските мухи, като казва на крилата кога да се захранят, давайки команди на крилата „движете се бързи сега“ или „не се движете“. Макар че към момента RoboFly не лети в реалния смисъл на думата, тези нови резултати са доста обещаващи.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.