General Motors ще принтира 3D части за електрически автомобили

 


Плюсовете на 3D принтирането отдавна се изтъкват от различни индустрии, така че беше единствено въпрос на време, преди и производството на електрически коли да бъде засегнат. General Motors обяви, че заедно със софтуерната компания Autodesk Inc създава леки 3D части, които ще помогнат да изпълни амбициозния си план да добави 20 нови електически батерии и такива с горивни клети в своето глобално производство до 2023.

Принтирането на леки части може би е белег за голяма промяна в индустрията за електрически превозни средства и знак за тяхното масово разпространение в близко бъдеще. По-леките автомобили всъщност означава по-голяма горивна ефективност. Например, двете компании са създали 3D принтирана скоба за седалка от неръждаема стомана. Обикновено за нея се използват осем съставни части от няколко отделни доставчика. Принтираната версия обаче е не само цяла, но е 40% по-лека и 20% по-здрава.

General Motors, подобно на своите конкуренти като Ford, General Electrics и други, от години използваше 3D принтиране, за да създаде прототипи. Очевидно едва сега технологията вече може да се използва наистина. Според компанията тези 3D части могат да навлязат в моторни спортове за около година, а само до пет години вече да се произвеждат десетки хиляди.

още по темата
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.