Аpple разработват собствен хедсет, комбиниращ AR и VR?

Според нов доклад компанията трябва да представи новото си устройство, което ще изцяло изградено на база иновативни технологии, до 2020 г.

Apple разработва свой хедсет, който ще комбинира добавена (AR) и виртуална реалност (VR), твърди нов доклад на CNet. Според изданието понастоящем проектът е с кодово име T288, като продуктът не се очаква да бъде пуснат официално на пазара до 2020 г. От CNet заявяват, че информацията им идва от "човек, запознат с плановете на Apple", но отбелязват, че все пак плановете на компанията биха могли да претърпят промени в различни посоки през следващите две години.

 

Като цяло докладът се позовава на информация на Bloomberg от миналата година, която гласи, че технологичният гигант се стреми да пусне AR-хедсет в рамките на следващите три години, но в него има и известно количество нова информация.

На първо място, това е информацията, че разработка няма да бъде базирана само на АR, a ще комбинира възможностите на двете технологии (AR и VR). Начините за постигане на тази цел са няколко – от използвате на напълно непрозрачен хедсет (като съществуващите към днешна дата VR-устройства) и външни камери, до такъв с възможност за преминаване от прозрачен към затворен режим. Все още обаче не е ясно каква точно технология ще използва Apple за своята разработка.

Освен това, докладът CNet хвърля светлина върху няколко нови технически подробности. Според него хедсетът ще предлага изумителна резолюция от 8К на око, което би било многократно по-висока разделителна способност от най-добрите VR-устройства днес. Трудно е да си представим как от Apple биха могли да използват подобна резолюция при кадрите, необходими за функционирането на VR. Но можем да предположим, че компанията ще използва иновативни, мощни графични процесори и вградено проследяване на очите.

Устройството ще бъде захранвано от отделна базова станция, задвижвана от персонализиран процесор на Apple, който ще бъде "по-мощен от всичко, което е на разположение в момента на пазара".

Според доклада понастоящем тази станция прилича на кутия за настолен компютър, но никой не знае как ще изглежда окончателно тя. От CNet твърдят, че тя няма да бъде производно на Mac, а по-скоро ще бъде задвижвана от нова операционна система, създадена за специално за целта. Няма съмнение, че подобна конфигурация ще бъде задвижвана от сериозни процесори.

За да се свърже хедсетът към базовата станция, се очаква Apple да използва безжична връзка, базирана на стандарта 802.11ay (60GHz WiGig технология от от второ поколение, която тепърва предстои да бъде пусната за широка употреба).

От Apple винаги са гледали с добро око на добавената реалност, като главният изпълнителен директор Тим Кук често подчертава огромното въздействие, което тази технологията ще има в бъдеще. Към момента тя се радва на по-малък възходящ тренд от виртуалната реалност, но между двете има достатъчно точки на припокриване, така че сближаването им е просто въпрос на време.

В тази връзка, през последните няколко години Apple нае редица обещаващи експерти в сферата на на AR/VR и придоби няколко свързани с този технологичен сегмент компании. Този факт говори за това, че плановете на Apple надали са свързани само с развитието на ARKit за iPhone и iPad.

 

 

още по темата

Apple Music вече е достъпен за всички в Android Auto

Вече е готова финалната версия на приложението
21.09.2018 / 11:53

Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?

AR хедсетът вероятно ще бъде пуснат на пазара през 2020.
16.08.2018 / 11:16

VirtualLink ще стандартизира свързването на VR устройства

Sony и Intel се въздържат от участие, тъй като разполагат със свои решения.
19.07.2018 / 03:18
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.