Изкуственият интелект на Google ще ни позволи да си говорим с книги

 С последните си два семантични експеримента Google показва колко много се е развила обработката на естествения език при изкуствения интелект. Те демонстрират способността на изкуствения интелект да разбира човешката реч и начина на изразяване на хората. Единият от двата експеримента се нарича Talk to Books, тъй като позволява на потребителите да използват съответния сайт, за да водят разговори с книги –  поне до някаква степен. Потребителите само трябва да напишат своя коментар или въпрос, като впоследствие в отговор ще им бъдат предложени цели изречения от книги.

От екипа уточняват, че системата не използва свързване на ключови думи. Те обучават своя изкуствен интелект като го захранват с милиарди двойки изречения, част от разговор, така че той да може да идентифицира как изглежда добрият отговор. Talk to Books може да помогне да се намерят заглавия, които обикновените търсачки по ключови думи, може би не показват. Например, при изписване на следното изречение в полето за търсене „Той каза, че е най-великият детектив, живял някога“ един от резултатите не съдържа нито една от ключовите думи, т.е. изкуственият интелект е асоциирал думата „детектив“ със „следовател“.

Другото изследване е свързано с новия уебсайт, наречен Semantris, който предлага възможност за игри на асоциации. Те могат да разпознаят както противоположни, така и близки концепции, а дори и да различат звуците, издавани например от котка или мотор. Резултатите от тези експерименти показват постигнатия значителен напредък в областта, както и новите възможности на изкуствения интелект.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.