Изкуствен интелект на Google разпознава конкретни гласове в тълпа

Компанията разработва модел за дълбочинно обучение, който познава гласовете като следи лицата на хората

Хората обикновено са добри в това да изолират и определят точно определен глас в тълпата. При компютрите обаче това определено не е така. Ако не вярвате, просто попитайте някой, който се е опитвал да се обърне към интелигентния си говорител по време на парти в тях. Въпреки че машините наистина изпитват немалки трудности в тази посока, може да се окаже, че Google има изненадващо лесно решение, след като изследователи на компанията са разработили система за дълбочинно обучение, която може да разпознава конкретни гласове, като “гледа” лицата на хората, когато говорят. Екипът е обучил модела на невронната си мрежа да разпознава отделни хора, когато говорят сами, а след това е създал виртуално парти за фонов шум, за да научи изкуствения интелект как да изолира множество гласове в отделни аудио записи.

Резултатите, както можете да видите по-долу, са невероятни. Дори когато хората очевидно се надвикват, изкуственият интелект може да генерира чист аудио запис на единия от тях, само като се съсредоточи върху лицата на хората. Системата работи, дори ако човекът частично затъмнява лицето си с жестове или микрофон.

Google понастоящем проучва възможностите за използването на тази функция в своите продукти, като вече има доста кандидати. Тя например е потенциално идеална за видео чат услуги като Hangouts или Duo, където може да ви помогне да разберете събеседника си, когато той говори в претъпкана стая. Той може да бъде полезен и за подобряване на аудиото при запис на видео изображение.

Разбира се, тази технология създава известни въпросителни около изискванията за поверителност, тъй като лесно може да бъде изпползвана за публично подслушване, но, според изследователите, няма да е много трудно разпознаването на гласове да се ограничи до тези хора, които предварително са дали съгласието си за това.

още по темата

Създател на компания за неподслушваеми смартфони бе осъден в САЩ

Директорът на Pantom Secure получи 9-годишна присъда, за десетилетие той е продал 20 хил. устройства
31.05.2019 / 01:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.