В какви технологии е готова да инвестира НАСА?

Космическата агенция е готова да подкрепи всякакви на пръв поглед странни разработки, стига да има шанс те да се справят по-добре от конвенционалните технологии

Залитането на НАСА по изследвания, свързани с необичайни технологии, не трябва да буди очудване, особено ако те са в състояние да помогнат за нови изследвания на космоса. Настоящият подход на космическата агенция са поредно доказателство за този ѝ приключенски дух.

По последна информация тя е инвестирала в 25 технологични предложения, които са още в съвсем ранна фаза на разработка, но се предполага, че биха подобрили изследванията както на възможностите на човека, така и на тези на роботите, като някои от тях са особено иновативни.

Концепцията Shapeshifter например, предвижда орда от роботи, които могат да се комбинират в различни форми, за да изследват почти всяка точка от луната на Сатурн - Титан. Идеята е въпросните роботи да могат да формират летателен апарат за мисии на висока надморска височина, своеобразна топка от сензори, когато се налага да се движат по повърхността или плавателна структура, когато мисиите включват течна среда.

Друг от проектите – Biobot – цели подсигуряването на живота на астронавтите, когато са на мисия извън базата си, като механизмите и консумативите за поддръжка са изнесени в придружаващ робот, свързан към човека с “пъпна връв”. Въпреки че идеята да се доверите напълно на робот в един враждебен свят може да ви изглежда смущаваща, успешната реализация на подобен проект може да позволи на космическите изследователи да изпълняват продължителни мисии, преди да им се наложи да се върнат в центъра. По този начин те дори биха могли да използват механизирания помощник за постоянна връзка със Земята при изпълнение на мисии.

Списъкът със странни проекти, финансирани от НАСА, включва още разработки като Marsbee (рояк от летящи роботи, които да подпомагат изследователските мисии на марсоходите), SPARROW (задвижван с пара робот за изследване на океаните) и PROCSIMA (апарат за междузвездни мисии) и т.н..

Първоначалните инвестиции от страна на НАСА възлизат на $ 125 000 за всеки от избраните проекти за период от девет месеца, за да се определи осъществимостта на основната концепция. Ако проектите се окажат възможни за изпълнение и отговарящи на предварително поставените изисквания, разработчиците им могат да кандидатстват за втора фаза, в която да продължат работата си по проекта. Разбира се, очакванията са съвсем малко от тях да преминат първата фаза и може би никой втората, но този подход илюстрира начина на мислене в космическата агенция – там просто са готови да инвестират във всяка идея, стига тя да решава някое от съществуващите предизвикателства по-ефективно от конвенционалните технологии.

 

още по темата

През август стартира образователната програма "Космически предизвикателства"

Ако искате да работите в сферата на високите космически технологии, то този курс е за вас.
08.08.2018 / 02:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.