Учени създадоха самостоятелно плуваща риба робот

 

Наблюдаването на морските обитатели в естествената им среда би помогнало много за разбирането на тяхното поведение и отношения с околния свят. Но това не е толкова лесно. Използването на подводни превозни средства, за да се надникне в техния начин на живот, е едната опция, но тя обикновено има своите ограничения. Някои машини са твърде шумни или имат витла, които нарушават спокойствието в морските дълбини. Освен това повечето от тях са създадени по такъв начин, който не им позволява да се слеят с околната среда. Управляването на подобни превозни средства също само по себе си е предизвикателство, тъй като в повечето случаи те трябва да са привързани към лодка. Учените от Масачузетския технологичен институт обаче може би са намерили решение – робот, който може да плува самостоятелно под водата.

Роботът, наречен SoFi, използва изпълнително устройство, което вкарва и изкарва вода в пространствата в опашката му, позволявайки да се движи от едната на другата страна – подобно на истинска риба. SoFi може да бъде контролиран от акустична система за комуникация, която помага на изследователите да го насочват в пространството. Роботът може да се движи напред, да се обръща, да се гмурка, да плува на 18 метра дълбочина и да издържи до 40 минути. Освен това дизайнът на устройството много прилича на неголяма риба, а при проведените тестове е показало, че може да маневрира край рифове и да плува заедно с истинските риби, без да ги обезпокоява.

Учените биха искали в бъдеще да подобрят скоростта на SoFi, за да могат да го използват за изучаването на морските дълбини за дълъг период от време. А също така те се надяват да проверят дали ще успеят чрез рибата робот да влияят върху поведението морските обитатели. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.