Изкуствен интелект ще определя кои известия да получаваме на телефона си

Известията на телефона (push notifications) могат да бъдат както полезни, така и много досадни. Все пак понякога е важно да получавате съобщения, когато нещо се случи. Но някои приложения изпращат твърде много уведомления, което често подтиква потребителите просто да изключат тази опция за съответното приложение или просто да го изтрият. Въпросът е как да се постигне балансът между необходимостта и излишъка при този тип известия? Нов изкуствен интелект, разработен от тайвански учени, може би ще успее да изпълни тази задача.

Машинното обучение, което разработчиците наричат C-3PO, работи като анализира историята на потребителя в браузъра, неговите покупки и финансова информация. Данните в проекта са предоставени от Leopard Mobile, тайванска интернет компания. Невронната мрежа тогава анализира появяващите се уведомления, които потребителите получават, както и върху кои от тях кликат. В резултат на това изкуственият интелект е успял да направи съобщенията „по-умни“, намалявайки броя на всички получени известия и увеличавайки броя на кликовете върху тези които се появяват.

Екипът обаче има още доста работа. Следващите стъпки са подобряване на модела на невронната мрежа, като се намали броят на сложните задачи, които трябва да се изпълняват. В допълнение те ще се опитат да приложат този модел към система, която рекламодателите могат да използват, за да оптимизират кога и колко често да пускат своите реклами.

Този проект може да се оказа изключително полезен, давайки на потребителите и разработчиците потенциално по-добра възможност от изключването на функцията за известия или изтриването на приложения.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.